Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pappas vardag kan raseras"

Örnsköldsviks kommun måste spara pengar. Nu växer oron att miljoner ska sparas på Träffpunkterna, de äldres mötesplatser.

Annons

I dag finns 13 Träffpunkter i Örnsköldsviks kommun. Träffpunkterna är öppna för seniorer som bor inom respektive område, och det kostar ingenting att besöka dem. Exempel på aktiviteter är arrangerat morgonkaffe, underhållning, bingo, kortspel, vävning och sång.

Förvaltningarna fick i uppgift att plocka fram besparingar motsvarande 67 miljoner kronor och 10 miljoner kronor i lokalbesparingar. Nu är det kommunpolitikernas uppgift att prioritera nedskärningar.

Att skära bort Träffpunkterna skulle innebära en besparing på 4,3 miljoner kronor, enligt förvaltningarnas analys.

Jan-Olov Häggström (S) vill däremot inte kalla resultatet av analysen för sparförslag. Det vill heller inte Elvy Söderström (S) som i en tidigare intervju med ÖA valde att kalla sparförslaget för en konsekvensbeskrivning.

– Det här är inget sparförslag. Förvaltningarna har sett över hur de kan minska kostnaderna utan att bryta mot verksamhetsplanen. Det finns ingen politisk förankring i det du beskriver, det här är ett exempel på vad som kan hända när Välfärdsförvaltningen får en minskad budgetram, säger Jan-Olov Häggström.

Anhöriga till brukare som nyttjar Träffpunkterna har framfört åsikter i frågan till Örnsköldsviks kommun. En av de anhöriga säger så här: "Min far är mycket arg, ledsen och orolig över detta. Hela hans uppbyggda vardag riskerar att raseras. Vi anhöriga vill därför kraftigt protestera".

– Jag vet att det finns en oro. Jag ska besöka alla Träffpunkter i kommunen, för att sätta mig in i verksamheten och minska den oro som finns, även om det inte är huvudsyfte. Vi måste få igång en dialog, så att jag kan få en större uppfattning om hur verksamheten fungerar, säger Jan-Olov Häggström.

Jan-Olov Häggström berättar vidare att målsättningen under 2012 är att utveckla Träffpunkterna och göra dem tillgängliga för fler människor, enligt ett tidigare beslut.

Annons
Annons
Annons