Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överens efter åtta år

ÖRNSKÖLDSVIK. Efter en halvtimmes förhandlingar tog tingsrätten paus för ett nytt försök till förlikning. En och en halv timme senare var saken klar. Ateos Konst och Hoppets Stjärna hade nått en uppgörelse – efter åtta års strider.

Annons

Vad uppgörelsen innehåller är oklart. Men konstnären Anshelm Tällberg har antagligen fått igenom
åtminstone en del av sina krav.
Efter åtta års tvist ville vi ha det här ur världen. Och vi är överens om pengarna, säger Ingvar Zöögling, Stockholm Hoppets Stjärnas juridiska ombud.

SISTA ORDET SAGT
Han vill dock inte närmare gå in på vad uppgörelsen innehåller. Men det torde stå klart att upplösningen på tvisten kommer att kosta hjälporganisationen en hel del pengar.
Tällbergs ekonomiska krav vid gårdagens förhandlingar rörde dels den gamla delen av målet, tillsammans 295 000 kronor och dessutom en ny stämning som gällde en fodran på 300 000 kronor för levererad konst.
Men egentligen handlar det om samma pengar, säger Zöögling.
Vad ÖA erfar så ska parternas avtal förutom den ekonomiska
delen också innehålla en klausul som innebär att det sista ordet nu definitivt är sagt i den här tvisten. Vilket i praktiken betyder att Ateos Konst frånsäger sig möjligheterna att rättsligt driva tvisten vidare.
Jag vill inte säga så mycket i det här läget eftersom något avtal ännu inte är skrivet, säger Anshelm Tällberg. Men på hans ansiktsuttryck är det inte svårt att förstå att han känner sig som en segrare.

FÖRHANDLINGARNA ISTÄLLDA
När rätten efter en dryg timmes tid för förlikning på nytt kallade på parterna begärde båda sider att förhandlingarna skulle ställas in.
Den här tvisten innehåller många och vissa avseenden märkliga turer om vad som hände runt det konstlotteri som Hoppets Stjärna skulle starta med hjälp av Ateos Konst. Tanken var först att lotteriet skulle omsätta åtta miljoner kronor, varav konst skulle köpas in för halva summan. Men lotterinämnden sa nej och tyckte att det kunde räcka med halva lotteriet.
Så småningom började samarbetet att kärva. Det slutade med att Ateos Konst, det vill säga Anshelm Tällberg, stämde Hoppets Stjärna. Eftersom Tällberg ansåg att hjälporganisationen inte fullföljt avtalet krävde han att Hoppets Stjärna skulle betala 2,3 miljoner.

KJELL E HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons