Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS– då gäller det att ha semester

Det finns olika sätt att förbereda sig på inför ett olympiskt spel.
Dopning, flytta in i höghöjdshus...
Sven Hedin tar semester.

Annons

V i tog chansen att hälsa på mellan tv-sändningarna eller rättare sagt när det bara var repriser på tv:n.
De idrottar ju på nätterna, så då måste jag använda den normala arbetstiden till att sova, motiverar han sin ledighet från arbetet som sorterare på posten.
Vi hade tänkt att det här skulle handla om bröderna Hedin; både Sven och Erik. Bägge två jobbar på posten och har mer eller mindre vigt sina liv åt sporten.
Men Erik kunde inte ställa upp.
Han hade om man nu kan uttrycka sig på det viset gått in i väggen natten innan.
Erik hade suttit uppe och glott på kvalmatcher i ishockey. Efter att ha sett både Tyskland-Österrike och Lettland mot Slovakien var han en slagen man och behövde därför ägna delar av gårdagen åt att sova och ladda batterierna inför kvällens övningar med bland andra Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg.
Jag var förbi hos brorsan men han pallade inte, säger Sven med ett gott skratt. Han är väldigt intresserad av hockey.
Det är Sven också. Sven är intresserad av all sport, men som nummer ett kommer skridsko.
Om vi berättar att han, medan det är exempelvis alpina övningar i tv-rutan, har en skridskosida online på sin dator då förstår ni.
Där blinkar tiderna fram på löpande band så att Sven kan föra dem till sitt protokoll, som så småningom arkiveras.
När vi ringer posten och undrar om Sven har tid att prata, undrar tjejen vid den andra luren varför vi ringer dit och frågar.
För henne är det en självklarhet att ingen av bröderna Hedin är i tjänst under ett OS.
52-årige Sven har aldrig varit på plats vid ett OS, men från tv-tittandet har han desto större rutin. Senast han använde semesterdagar för att titta på sport var i somras när det var friidrotts-VM i Edmonton.
Vilken jobbig säsong det här blir för din del, det är ju inte så länge kvar till fotbolls-VM.
Ja, men det ska nog gå bra. Matcherna spelas ju dagtid.
I går väcktes Sven redan vid halv tio-tiden av att vi ville ha en pratstund på eftermiddagen. Så därför blev det ett par timmars sömn innan tv drog igång med kvällssändningarna.
Det börjar redan klockan fem, så då gäller det att middagen är bortgjord. Det blir ett par intressanta timmar nästan direkt, när Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg är i farten.
Vilket upplägg är optimalt för att palla en hel OS-natt?
Det kan variera, men kall coca cola är bra att dricka för att orka hålla sig vaken. Jag brukar mest äta mackor framför tv:n. Om man trycker i sig för mycket så är det kört, då orkar man inte hålla sig vaken.
Sven ägnar mest tid åt de klassiska grenarna: skidåkning, skridsko, backhoppning, ishockey medan han har betydligt svårare att hålla ögonen öppna när det visas puckelpist eller half pipe.
Det ska vara mätbara resultat, säger han. Jag tycker inte om de där bedömningssporterna där man inte har koll på reglerna.
Sven funderar kring Sveriges chanser till guld i spelen. I jämförelse med de allra största optimisterna håller han sig klart lägre. Per Elofsson är den han nämner först, sedan kommer Magdalena Forsberg.
Jag tror det kommer att bli spännande i kväll, spår han. Fast det är en chansartad sport hon håller på med, och detsamma gäller för Anja Persson.
Vad gör du om det ringer hemma hos dig i kväll, samtidigt som Magda är ute på banan?
Det ringer inte.
Varför inte?
För att datorn är uppkopplad mot en OS-sida.
Vilka är dina starkaste OS-minnen?
Tomas Gustafsons skridsko-guld från Calgary 1988 är kanske det som jag minns bäst. En annan sak, som många kanske glömt bort, är Björn Jilséns frikast i Los Angeles 1984. Det målet betydde mycket för svensk handboll.


HASSE TAVÉR

Annons
Annons
Annons