Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsviks företagande backar

/

Örnsköldsvik backar på listan över Sveriges bästa företagarkommuner.
I den senaste undersökningen hamnar Örnsköldsvik på plats 234 - 20 platser sämre än i fjol.

Annons

Rapporten Årets företagarkommun släpps varje år. Det är ett gemensamt projekt mellan Företagarna och Upplysningscentralen, UC. Syftet är att uppmärksamma de kommuner där företagandet utvecklats bäst under det gångna året.

Undersökningen bygger på företagens bokslut för 2011 och mäter tillväxt genom fyra parametrar: omsättning, resultat, kreditvärdighet och antal företag.

Örnsköldsvik backar från 214:e till 234:e plats.

– Man kan säga att tillverkningsindustrin gick bra medan byggindustrin gick sämre. En byggnation märks tydligt i siffrorna och rankingen blir bättre de år det byggts något stort, säger Lena Sellin, chef vid Företagarna i Örnsköldsvik.

Eftersom Årets Företagarkommun mäter tillväxten under ett enskilt år kan en kommun få en låg placering ett år, och en mycket hög placering nästa år. De som har ökat mest får en hög placering, och de som har ökat minst får en låg placering, oavsett på vilken nivå företagandet ligger.

Årets företagarkommun är alltså ingen ranking om var företagsklimatet är bäst – utan visar i stället var företagandet har stärkts mest.

När det gäller parametern omsättning, ligger Örnsköldsvik på andra plats i länet.

– 73 procent av företagen visar på ökad omsättning, säger Lena Sellin.

Endast en av länets sju kommuner rankas på den övre halvan i årets undersökning och sammantaget hamnar Västernorrland på plats 20 av rikets 21 län, två placeringar sämre än i fjolårets undersökning.

Västernorrlands länsvinnare i Årets Företagarkommun 2012 är Timrå.

Annons
Annons
Annons