Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik ser öppning norrut

Allianspartierna i Norrbotten kovänder och backar upp en storregion med Västerbotten.

Det öppnar nya vägar åt norr för Sollefteå och Örnsköldsvik i Västernorrland.

Annons

Efter jämtarnas beslut på tisdagen följde Centern, Folkpartiet och Moderaterna i Norrbotten upp med en presskonferens i går där de förklarade att de ändrar ståndpunkt i regionfrågan.

Norrbottens län och Västerbottens län kommer ju ändå att slås ihop som län, uppger Norrbottens-Kuriren.

Dan Olsson (C), oppositionsråd i Örnsköldsvik, välkomnar den nya öppningen.

– Beslutet i Jämtland är inte särskilt övertygande. Ska man bilda region ska man göra det med någon som verkligen vill. Det ska kännas angeläget och viktigt.

– För oss i Ö-vik är det inte aktuellt att skapa region ihop med Jämtland. En partner med den inställningen lockar inte.

– Beskedet från Norrbotten känns mycket, mycket bättre. Jag är hellre med i en mindre konstellation där man vill någonting, säger Dan Olsson.

Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå, tycker att Jämtlands beslut var väntat. Vart Sollefteå tar vägen nu håller hon öppet.

– Frågan är för tidigt ställd. Vi vill gå in i den norra regionen men det förutsätter ju att det finns en norra region att gå till.

– Observera att vi väljer inte bort resten av Västernorrland och Jämtland för det. Vi vill egentligen ha en större region, säger Elisabet Lassen.

Annons
Annons
Annons