Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik i skuldtopp

En ny granskning visar att Örnsköldsvik är den tredje mest skuldsatta kommunen i landet räknat per invånare. Sekabs dåliga affärer och bygget av det nya kraftvärmeverket har drabbat kommunen hårt.

Slår man ut skulden per invånare är varje Ö-viksbo skyldig 83 627 kronor.

Annons

Som vi tidigare skrivit om gick kommunen 2010 63 miljoner kronor back. Utan ägandet i Sekab hade det istället blivit ett överskott på 76 miljoner kronor.

Den totala skulden uppgår nu till 4,6 miljarder kronor. Bygget av Hörneborgsverket, kraftvärmeverket i Domsjö, har gjort att kommunens skuld nästan tredubblats sedan 2006.

I grunden är kommunens ekonomi stark. Om man bortser från Sekab och bygget av kraftvärmeverket går det bra för kommunen. Man har bättre soliditet än genomsnittskommunen, man är mer förmögen. De stora investeringarna ökar dock risken för ytterligare ekonomisk förlust.

- Med tanke på att kommunen är så expansiv är det något man får fundera på, säger Annika Wallenskog, chef för avdelningen för ekonomisk analys på Sveriges Kommuner och Landsting.

Investeringar i bolag utanför kommunens kärnområden kan innebära stora risker. Något som kan exemplifieras av affärerna i Sekab.

Konsekvenserna av stora skulder är främst att räntekostnaderna ökar och att större del av skatteintäkterna får gå till ränteavbetalningar.

- Troligtvis går räntan upp nu och då finns det risk för att man får skära ner i verksamheterna eller höja skatten, säger Wallenskog.

- Å andra sidan har Örnsköldsvik en så pass solid ekonomi att det i nuläget inte är någon större fara.

Annons
Annons
Annons