Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Örnsköldsvik är överbelånat"

/
  • Örnsköldsviks kommun står på randen till överbelåning. Det menar värderingsföretaget Svensk kommunrating som ger Örnsköldsvik bottenbetyget D.

Örnsköldsviks kommun står på randen till överbelåning och skulle behöva amortera 75 miljoner kronor i 20 år.

Detta enligt värderingsföretaget Svensk kommunrating, som delar ut bottenbetyget D till kommunen.

– Man är närmast att beskriva som en greklandskommun, säger Hans Jensevik.

Annons

Svensk kommunrating har specialiserat sig att ge öppna kreditbetyg till alla svenska kommuner. Det innebär att man redovisar vilka nyckeltal man arbetar med och hur man når de resultat som redovisas.

För Örnsköldsviks del har betygets sänkts från B i analysen i februari 2010 till bottenbetyget D nu i vår.

– Det sänkta betyget förklaras främst med misslyckade energiprojekt. Man är närmast att beskriva som en greklandskommun och står på randen till överbelåning, säger Hans Jensevik, vd, Svensk kommunrating.

Bruttoförpliktelsebeloppet är på cirka 119 700 kronor per invånare i Örnsköldsvik. Det är inte så långt från kommunen med den största skulden på 173 600 kronor per invånare.

I skuldbergsligan ligger Örnsköldsvik på plats 287 av Sveriges 290 kommuner.

– Kommunen bör avsluta alla förlustprojekt så fort som möjligt. Kanske ska Örnsköldsvik som första kommun i Sverige låta några av sina större bolag få gå i konkurs, om det är ekonomiskt befogat för att skydda skattebetalarna, säger Jensvik.

"En försiktig värdering av kommunens tillgångar utanför kärnverksamheten ger cirka 54 000 kronor per invånare. Nettoförpliktelsebeloppet blir då 65 700 kronor. Det är över den tredje kritiska gränsen 63 500 kronor.

Eftersom invånarna i Örnsköldsvik också har låga inkomster och små förmögenheter är förmågan nedsatt att hantera kommunskulden. Det ger en extra belastning."

Som motåtgärd föreslår ratingföretaget 75 miljoner kronor i extra amorteringar – i 20 år, för att nå delbetyget A igen. Så kan lånen successivt betas av.

– Det krävs åtgärder. Annars är det lite som att undvika att gå till tandläkaren, för att man inte vill veta att man har hål i tänderna. Men väntar man för länge så kommer garnityret att lossna, säger Jensevik.

Frågan om kommunens finansiella hälsa är politisk känslig. Kommunalråd Elvy Söderström (S) har vid ett flertal tillfällen reagerat starkt mot beskrivningar av Örnsköldsvik som just en "greklandskommun".

Men allt är inte enbart i moll i ratingföretagets bedömning. Själva kommunen beskrivs som okej, med en någorlunda effektiv förvaltning.

Bedömningen ger dock att det går att pressa ned kostnaderna med 305 miljoner kronor. Här finns 108 kommunanställda per tusen invånare och ratingföretagets bedömning är att 93 anställda per tusen invånare en relevant lokal norm. Eller, en övertalighet på 850 personer.

Annons
Annons
Annons