Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsråd avslöjar chocksiffror

/

Nya uppgifter om Övik Energis svåra ekonomiska situation. Nya siffror talar om ett kapitalbehov om över 2 miljarder kronor.

– Nu kanske vissa menar att jag bryter mot aktiebolagslagen, men det är en smäll jag är beredd att ta, säger Dan Olsson (C).

Annons

Enligt oppositionsrådet är Övik Energi i en ännu värre kris än vad som redan har framkommit: att ett kapitaltillskott om 900 miljoner kronor inte ens räcker till för att få energibolaget på fötter igen.

– Trots att det handlar om enormt mycket pengar så behövs mer, för att räta upp det underkapitaliserade energibolaget. Det har revisionsbyrån PWC kommit fram till, säger Olsson och fortsätter:
– De talar om att det snarare handlar om ett kapitalbehov i storleksordningen 2 miljarder kronor, uppemot 2,8 miljarder kronor.
Enligt Dan Olsson är detta uppgifter som kommunalråd Elvy Söderström (S) försöker att "mörka". Det vill säga, att inte offentliggöra revisionsrapporten; detta med hänvisning till att det skulle röra sig om arbetsmaterial som håller på att färdigställas.
– Nu kanske vissa menar på att jag bryter mot aktiebolagslagen. Men det är en smäll jag är beredd att ta, säger Olsson och fortsätter:
– Det här är alldeles för viktig information för att jag skulle kunna vara tyst och undanhålla kommunfullmäktige ifrån det jag fått veta.
Noterbart är att ingen från S-majoriteten beskred riktigheten i att oppositionsrådet hämtat sina siffror från den omtalade PWC-rapporten.
Men reaktioner blev det. Kommunalråd Elvy Söderström (S) var riktigt irriterad och höjde rösten.
– Vi kommer att ta ansvar för den här situationen. Men jag konstaterar att aldrig har någon, så tydligt och så besjälat, agerat för att misskreditera bolaget tidigare. Det gör mig väldigt bekymrad, säger Söderström.
Att hon var besviken på oppositionsråd Dan Olsson kunde inte ha undgå någon. Borta var hennes annars så goda humör.
– På sikt kommer det att bli en lönsam affär att producera el och energi. Dessutom är vi inte de enda med problem. Se på Strängnäs. De har också haft problem med sitt energibolag, säger Elvy Söderström.

Annons
Annons
Annons