Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofelia hemma efter 24 dygn i skogen

JÄRVED. Den 12 december var Åke Hägglund i Järved ute på en skogspromenad med terriern Ofelia. Hunden sprang i väg på upptäcksfärd som hon alltid brukar göra. Men kom aldrig tillbaka. Inte förrän natten mot i går – 24 dagar senare. Då allt hopp om att hon levde för länge sedan var ute.
– Det är fullständigt ofattbart att hon överlevt, säger Ofelias husse.

Annons

Som så många gånger tidigare var Åke Hägglund onsdagen den 12 december ute på en skogspromenad i Ö-skogen med sin carinterrier.

STACK IVÄG
Vi gick på en stig från elljusspåret mot ett kalhygge då Ofelia stack i väg. Som hon brukar göra. Jag fortsatte att promenera en bit och stannade sedan och väntade på att hon skulle komma.
Minuterna hann bli till en halvtimme innan det kom en person som varit och huggit en julgran efter stigen. Han hade sett hur Ofelia jagade en älgko med kalv.
Jag stod på samma ställe i ett par timmar. Till dess det blev mörkt. Men trots att jag ropade på henne dök hon inte upp.
Samma kväll var Åke och frun Liisi ute i mörkret och letade i området. Men utan resultat. Och letandet fortsatte dag efter dag. Fortfarande utan att man hittade den åttaåriga vovven. En annons i ÖA gav heller inget resultat. Till slut försvann också hoppet.
Letade till och med på soptippen och ute i stugan. Men till slut var allt hopp ute. En teori jag hade var att Ofelia hade blivit ihjälsparkad av älgkon

DÄMPAT JULFIRANDE
Det blev ett dämpat julfirande hos familjen Hägglund. En av medlemmarna saknades ju. Det gick så långt att Hägglunds beställde en valp av samma ras hos uppfödaren.
Vid 00.30-tiden natten mot i går skulle Liisi Hägglund kontrollera om ytterdörren var låst. Och när hon tittade ut såg hon Ofelia sittande på trappan!
Man kan tro att det är en saga. Har varit i kontakt med en expert på rasen som säger att det är osannolikt att hon överlevt. En bättre julklapp kunde man aldrig ha fått.
Att det var en glädjens dag hemma i Järved i går behöver väl inte förklaras. Och även om hon magrat tycks Ofelia inte ha tagit någon större skada av äventyret i skogen som bjudit på såväl snö som mycket sträng kyla.
Hon luktade väldigt illa och det kan tyda på att hon sökt skydd i något rävgryt. Frånsett att hon förmodligen fått en frostskada under buken är det inget fel på henne. Om några dagar när hon fått vila och äta upp sig orkar hon nog att hoppa upp i sängen igen.

KJELL E HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons