Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viks kommun får kritik: "Mycket allvarligt"

/
  • Arbetsmiljöverket hotar Örnsköldsviks kommun 55 000 kronor i vite om de inte förbättrar socialsekreterarnas arbetsmiljö.
  • Siv Bard, facklig företrädare för socialsekreterarna, säger att hon verkligen hoppas att arbetsgivaren ska vidta åtgärder.
  • Örnsköldsviks kommun riskerar vite om 55 000 kronor om de inte förbättrar socialsekreterarnas arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket hotar Örnsköldsviks kommun 55 000 kronor i vite om de inte förbättrar socialsekreterarnas arbetsmiljö. "Vi har lagar och förordningar som måste följas" säger Siv Bard vid Akademikerförbundet.

Annons

Arbetsmiljön för socialsekreterare har länge varit ett bekymmer. Inte minst en hög arbetsbelastning, som enligt skyddsombud har skapat ohälsa.

Siv Bard, lokal ordförande för Akademikerförbundet SSR, säger att det handlar om ett gammalt problem, som skyddsombuden har påtalat, men som arbetsgivaren inte har åtgärdat.

– Vi har haft möten och möten med cheferna, men inget har hänt. Och vi har påtalat bristerna i många år. Till slut måste man gå vidare, säger hon.

I klartext handlar det om socialsekreterare som jobbar med barn och ungdomar. Siv Bard säger, som ett exempel, att det finns nyutbildade socialsekreterare i kommunen, som bara efter några månader har en arbetsbörda, som motsvarar en och en halv tjänst.

– Man får heller inte glömma att det här är en yrkesgrupp med främst kvinnor, som biter ihop så länge det går. Men nu får det vara nog. Många mår så dåligt att de inte hinner med sina utredningar, säger hon och tillägger att till sist äventyras även rättsäkerheten.

– En utredning ska göras för att det ska bli bästa möjliga resultat för barn och ungdomar, säger hon.

Kommunen har fram till den 16 augusti på sig att vidta åtgärder. Efter det kommer Arbetsmiljöverket att göra ett nytt besök.

Ingen ansvarig chef på kommunen har gått att nå för en kommentar.

Annons
Annons
Annons