Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar pollensäsongen fart

/
  • Monica Eriksson är apotekare och farmacispecialist – och väl insatt i ämnet pollenallergi.

Var femte tonåring och vuxen drabbas den här tiden på året av pollenallergi. Men det finns hjälp – och det är varken dyrt eller krångligt.

– Jag har själv precis börjat behandla min pollenallergi, säger apotekaren Monica Eriksson.

Annons

Varje år drar pollensäsongen som en löpeld genom landet – från söder mot norr. Just nu börjar också snuvan och kliandet i ögonen att göra sig påmind i våra trakter.

Men det finns ganska kostnadseffektiva botmedel, precis som apotekaren och farmacispecialisten Monica Eriksson vid Apoteket Hjärtat påpekar.

– Har man lindriga och kortvariga besvär kan man prova receptfria läkemedel. Många provar sig fram. Det finns ingen vetenskap som säger att det ena eller andra läkemedlet passar bättre än det andra, säger hon.

Monica Eriksson säger också att det numer finns nya mediciner, som oftast inte ger trötthetssymtom. I alla fall inte, som det var förr.

Pollensäsongen kommer annars i omgångar. Först påverkas allergikerna av björk, sedan gräs och till sist gråbo. Det senare en storvuxen växt, som till utseendet liknar malört.

– Vet man om att man har pollenallergi är det bra om man börjar behandla innan säsongen drar igång. Det är en snäll medicin att bygga upp försvaret med, säger Monica Eriksson och påpekar att läkemedel med antihistamin är bra när det gäller bekymmer med näsa och ögon.

Monica Eriksson säger att det finns goda råd att hämta på apoteken den här tiden på året och att det finns några ledord, som gör att man utsätter sig för mindre doser av pollen.

– Man kan undvika att vädra, inte hänga ut tvätt och tänka på att husdjur kan dra med sig pollen inomhus.

Hon säger också att det är bra om man tvättar håret och duschar innan man lägger sig.

– Då försvinner de eventuella pollen man har på sig, säger hon.

Eftersom efterfrågan på nödvändiga preparat ökar den här tiden på året, allt från tabletter, ögondusch och nässpray, exponerar apoteken sina botmedel lite extra just nu.

Monica Eriksson säger också att det är viktigt att man går till läkare om man har allergibekymmer under hela året.

– Då hjälper det förmodligen inte med egenvård, säger hon och tillägger att i vissa fall, vid svårare besvär, kan det också handla om vaccinering.

Varför människor drabbas av pollenallergi finns det ingen vetenskaplig förklaring till – men man vet att det är ett femomen som har ökat kraftigt de senaste 20 åren.

Annons
Annons
Annons