Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer myggen - här är experttipset för bäst skydd

/

Den kalla våren kan resultera i fler myggor än vanligtvis i sommar.
Men hur skyddar man sig på bästa sätt, egentligen?

Annons

Med sommaren kommer myggen.

Och det lär bli mer surr än vanligt i sommar, förutspår myggexperterna. Det har vi den kalla och långa våren att skylla.

Men det finns sätt att skydda sig. Utöver det vanliga - myggmedel - finns det mer innovativa metoder för att hålla flygfäna på avstånd.

- Jag brukar tala om andra metoder också. Det finns en växt som heter Pors och en som heter Skvattran. Jag själv brukar binda dessa i håret och för mig har det dämpat problemen, säger Yngve Brodin, myggexpert på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm, till Sveriges Radio.

Myggen lockas även av svett.

- Man kan duscha, använda parfym och är man rökare kan man kan röka just då, säger Brodin.

Att Norrland skulle vara mer myggdrabbat än övriga delar av landet är en myt. Allra värst är det nämligen i södra och mellersta Sverige.

Allra, allra värst är det dock i värmländska Deje.

Där ansökte man om flygbesprutning med bekämpningsmedel mot myggen - men regeringen sade nej. I stället använder man sig nu av gasoldrivna fällor som har placerats ut på orten.

- Vi hoppas verkligen det här ska hjälpa till att göra tillvaron dräglig, säger Monica Gottmarsson, miljöinspektör i Forshaga kommun, till Nya Wermlands-tidningen.

Ju större en människa är, desto mer utsatt riskerar den dessutom att bli. Det beror på att storvuxna ger ifrån sig mer koldioxid än små personer. Något som myggorna kan känna på hela 50 meters avstånd. Det är även därför myggor allt som oftast angriper vuxna snarare än barn.

Hur skyddar du dig mot myggorna? Dela med dig av dina egna knep i kommentarsfältet!

Annons
Annons
Annons