Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra Skogsägarna skaffar fotfäste i USA

UMEÅ. Efter den lyckade etableringen på den japanska marknaden för sågade trävaror arbetar nu Norra Skogsägarna med att skaffa sig fotfäste på en annan gigantisk trävarumarknad – USA.
– Vi arbetar hela tiden för att utveckla produkter och marknadspositioner som kan ge oss betalt för våra produkter, säger marknadschef Kjell Brodin.

Annons

USA-marknaden är i dag kanske inte i topp prismässigt, men där finns enorma möjligheter och vi vill ha den som ett alternativ, säger Kjell Brodin.
Företaget har valt att lansera tre olika produkter, ytterpaneler, boards (hyvlade varor för gör-detsjälv-marknaden) och hållfasthetssorterat, formstabilt virke för konstruktionsändamål. Redan i september gjordes provleveranser av ytterpaneler och utfallet av dessa var mycket positivt.
Våra kunder var mycket nöjda med kvaliteten på våra trävaror, konstaterar en nöjd Kjell Brodin.
Även när det gäller så kallade boards, hyvlade produkter i 19 mm tjocklek, avsedda för hemmasnickare och andra mindre användare, är intresset för Norra Skogsägarnas kvaliteter mycket stort. Än handlar det även här om provleveranser, men marknaden som sådan är mycket stor.

ÅTRÅVÄRT CERTIFIKAT
När det gäller den mer komplicerade produkten hållfasthetssorterat, formstabilt konstruktionsvirke har Norra Skogsägarna nyligen passerat ett första viktigt nålsöga. Föreningens sågverk i Sävar erhöll i november ett certifikat från certifieringsorganet West Coast Lumber Inspection Bureau. Därmed har man rätt att förse sina hållfasthetssorterade trävaror med den stämpel som visar att de är sorterade enligt USA-standard. Kraven från den amerikanska organisationen är tuffa och utbildning av den personal som optiskt sorterar trävarorna sköttes av en representant från USA. Även granskning och godkännande av verksamheten gjordes av personal från andra sidan Atlanten.

TUFFA KRAV
Nästa mål är nu att bli godkänd även för maskinell sortering av trävarorna.
Vi arbetar tillsammans med ett par sågverkskolleger med att ta fram utrustning som fyller den amerikanska standardens krav, säger Kjell Brodin. Tillsammans med dem kan vi troligen bli bland de första sågverken i Europa som klarar maskinell sortering enligt den tuffa USA-standarden.
Rolf Edström, Norra Skogsägarna, säger att mycket stora arealer avsatts för naturvårdsändamål i både USA och Kanada under senare år och att konkurrensen på den europeiska marknaden från Nordamerika praktiskt taget försvunnit. Amerikanerna exporterar inte heller till Japan i nämnvärd omfattning numera.

SVEN LINDBLOM

Annons
Annons
Annons