Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan alla får heltid i vården

örnsköldsvik. Från årsskiftet får 90 anställda inom hälso- och sjukvården i Örnsköldsvik heltid.
Det innebär att av förvaltningens totalt 1 300 anställda endast 80 fortfarande arbetar deltid från och med nästa år.

Annons

Jag ser det som en rekryteringsfråga att ha heltider. Jag tror vi är tvungna, vi kan inte ha deltider längre, det gick förut men inte nu, säger Jeanette Hellström, personalkonsult vid förvaltningens administration.
Det tog lite tid sedan den politiska viljan uttalats att införa heltider i hälso- och sjukvården.1998 fattade landstingsfullmäktige beslutet men på grund av pengabrist har projektet inte kunnat förverkligats förrän nu.
Örnsköldsviksförvaltningen har under tiden inventerat behovet. Det visade sig att 90 anställda gärna ville ha heltid och det skulle kosta 8,5 miljoner. Landstinget bidrog med 3,5 miljoner.
Tanken var att det skulle genomföras i juni år 2000. Eftersom det saknades pengar blir det först nu. Nu får alla som vill heltider och vi har jobbat med olika lösningar eftersom pengarna annars inte skulle räcka, säger Hellström.
Dels har vakanta tjänster nyttjats, dels har ansvariga försökt hitta kombinationstjänster, vilket innebär att några få kommer att få jobba på två arbetsplatser efter årsskiftet. Skulle samtliga 90 beviljats heltid utan att andra lösningar vidtagits hade det inneburit en utökning med drygt 28 heltidstjänster.

INFÖRT VID VÅRDENHETEN
Kombinationstjänsterna omfattar inte många kategorier, oftast är det specialutbildad personal men vi har också tagit geografiska hänsyn. Det kan vara svårt att kombinera en tjänst i Trehörningsjö med arbete i stan, säger Jeanette Hellström.
Örnsköldsviksförvaltningen räddades till viss del av vårdenheten när det gäller kostnader. När den infördes för några år sedan inrättades alla tjänster som heltider.
Heltider omfattar från 1 januari 2002 anställda både inom primärvården och slutna vården. Den som inte vill jobba heltid, kanske under en period när barnen är små, har möjlighet att söka tjänstledigt och minska arbetstiden. Alla yrkeskategorier omfattas inte av heltidsreformen. Regelverket säger att den anställda ska vara sysselsatt med direkt omvårdande insatser med patienter. Trots det omfattas även läkarsekreterare som i frivillighetens namn får jobba hundra procent.
Det är egentligen bara psykologoer och kuratorer som inte omfattas av heltidsprojektet, säger Jeanette Hellström.

NÄSTAN KLARA
Landstinget har bestämt att samtliga förvaltningar ska införa heltider från och med årsskiftet. Örnsköldsvik är nästan klara. Avdelningschefer har uppdraget att hitta lösningar med hänsyn till behoven på respektive avdelning innan årsskiftet. På vissa arbetsplatser kommer heltidsarbetet att innebära en viss utökning, en förstärkning av bemanningen.
Nu är det bara 80 anställda i hälso- och sjukvården som inte har heltid, och nya pengar är inte beviljade.
Vi kommer alltid att se över situationen i framtiden när det blir vakanta tjänster och när vi annonserar tjänster är det heltider vi söker, säger Jeanette Hellström.

EVA GIDLUND

Annons
Annons
Annons