Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margot vägras hjälp med sopsortering

/
  • Margot Andersson på Varvet har för vana att sopsortera. Men sedan ett par månader tillbaka får inte längre hemtjänstpersonalen åka till återvinningsstationen med hennes flaskor och tidningar.
  • Tidigare körde hemtjänsten Margot Anderssons källsorterade sopor till återvinningen var fjortonde dag.

Det som är enkelt för den rörlige, kan vara desto svårare för en person med funktionshinder.

Margot Andersson är van att sopsortera glasflaskor, kartonger och tidningar – men nu får hon inte längre hjälp av hemtjänsten att kasta dem på återvinningsstationen.

Annons

Som många andra är Margot Andersson på Varvet van att källsortera. Hon bär ut glasflaskor, kartonger och tidningar till garaget och där delar hon upp dem i olika kassar.

Men sedan i början av sommaren har avfallshanteringen förvandlats till ett problem.

– Tidigare fick jag tidningarna och flaskorna hämtade av hemtjänsten, som körde dem till återvinningsstationen i Hörnett var fjortonde dag. Men helt plötsligt fick de inte göra det längre, säger hon.

Margot Andersson är rullstolsburen och har besök av hemtjänsten dagligen. För några månader sedan fick alltså personalen nya direktiv om vad som ska göras, eller snarare inte göras, med källsorteringen. När Margot sedan själv kontaktade ansvariga på kommunen för att fråga hur hon skulle göra, säger hon att hon fick till svar att hon skulle kasta flaskorna i soptunnan.

– Men det känns ju konstigt att slänga glasflaskor i soporna, säger Margot Andersson.

I Örnsköldsviks kommuns avfallsplan står i målen för hushållen att "hushållsavfallet ska källsorteras" och att "avfallshanteringen ska vara enkel att klara av".

Margot Andersson bor ensam och producerar ingen större mängd avfall som ska fraktas till återvinningsstationen. Under de gångna månaderna har det blivit totalt två kassar med tidningar samt ett tiotal glas- och plastflaskor.

Till saken hör att hemtjänstpersonalen passerar återvinningsstationen i Hörnett på väg från Margot Andersson till kontoret, vilket gör att det inte heller skulle handla om någon större omväg för att kasta det som sorterats.

Margot har en egen bil som hon kör, men hon behöver assistans för att ta sig ur den. Därför har hon även föreslagit för kommunens ansvariga att kassarna skulle kunna packas in i hennes bil, att hon kör till återvinningsstationen och där får hjälp av hemtjänstpersonalen att lasta ur dem. Men det var inte heller en lösning som godtogs.

– Jag har ingen anhörig som kan hjälpa mig. Är man i den här sitsen måste man be om det ena och det andra. Men jag tycker att hjälp att åka till återvinningsstationen borde ingå i hemtjänsten, säger hon.

– Jag har så bra hemtjänst, men jag undrar vem som beslutar om sådant här, hur man kommer fram till en sådan konstig sak. Har de överhuvudtaget varit ute och sett hur det fungerar, hur är det tänkt att man ska göra?

Detta är den senaste i en rad rutinförändringar som hemtjänsten genomfört hemma hos Margot Andersson.

Tidigare stod till exempel sopkärlet vid garaget och drogs ut till vägen den dag sopbilen skulle passera, nu står tunnan alltid vid vägkanten. Hemtjänsten får heller inte dammsuga i uterummet eller uppe på vinden. Tiden är helt enkelt för värdefull.

– Det är inte som förut. Hemtjänsten är jättebra och flickorna som kommer är så trevliga, men hade jag inte haft mina vänner som hjälpte mig så mycket, vet jag inte hur det skulle gå, säger Margot Andersson, som hursomhelst har för avsikt att fortsätta med sopsorteringen.

– Det kommer väl bli fullt med kassar här inne, säger hon och gör en svepande gest mot garaget.

Annons
Annons
Annons