På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Många jobbar trots förkylning

+
Läs senare
/

Hösten är här och därmed också förkylningstiderna. Men att stanna hemma innebär minskad månadsinkomst – och många väljer att i stället gå till jobbet.

Vuxna drabbas i genomsnitt av förkylningar två gånger om året och på hösten är det många som blir krassliga. På apoteken i centrala Örnsköldsvik märker till exempel de anställda att det nu frågas mer efter förkylningsråd, vitamintillskott, hostmedicin och febertermometrar.

I den arbetsmiljöundersökning som Statistiska Centralbyrån gör för Arbetsmiljöverket vartannat år, visar resultaten från 2011 års studie att 48 procent av svenskarna under ett års tid gått till jobbet två eller fler gånger då de egentligen borde ha stannat hemma.

Bland kvinnor är det vanligt med så kallad sjuknärvaro inom yrken där det finns ett stort egenansvar och där det kan vara svårt att snabbt hitta en ersättare. Det gäller till exempel lärarkåren, från förskolelärare upp till gymnasielärare. Bland männen är det också vanligt att lärare arbetar trots sjukdom, men det gäller också män inom bygg-, transport- och serviceyrken.

Att stanna hemma någon dag från jobbet märks i plånboken. För en Örnsköldsviksbo som betalar en skatt på 32,78 procent och har en bruttoinkomst på 20 000 kronor, innebär en dags sjukdom ett inkomstbortfall på 650 kronor efter skatt – och med tre dagars sjukfrånvaro blir det 875 kronor mindre i lönekuvertet.

– Det är bra att ha en buffert, vi brukar tala om man ska ha sparat en månadslön. Alla har inte den möjligheten, men det är alltid bra att ha något sparat om man blir sjuk, säger Anna-Karin Nordin som är biträdande kontorschef på Swedbank.

– Man kan börja spara litegrann – hur mycket beror på hur lönen ser ut och vilka utgifter man har. Vi brukar prata om att man kan försöka spara tio procent av lönen, alla har inte den möjligheten men att spara lite är bättre än ingenting. Man kan besöka sin bank, få hjälp att se över situationen och hur mycket man kan spara varje månad. Det behöver inte vara något högrisksparande, ett vanligt sparkonto duger utmärkt i de flesta fall, säger hon.

Hon upplever dock att kunderna söker rådgivning främst när det handlar om längre sjukdomsperioder.

– Då har vi försäkringar som vi kan berätta om, det har blivit vanligare att kunder vill gardera sig, säger hon.

 • Undvik förkylning så här

  * Stärk immunförsvaret genom att sova ordentligt, stressa mindre och motionera.

  * Var noga med att tvätta händerna i förkylningstider - virus sprids bland annat via dörrhandtag.

  * Om du drabbas en kraftig förkylning; vila första dagen - det minskar även risken att sprida infektionen till andra. Drick mycket vatten, särskilt vid feber.

  * Hosta och nys i armvecket i stället för i handen. Då minskar du risken att sprida förkylningen vidare.

  Källa: Smittskyddsinstitutet, Apoteket

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons