Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för Övik Energi

Övik Energi går plus.
Hittills i år med 8,9 miljoner kronor.
– Även om det ser bättre ut är vi inte nöjda, säger vd Kristina Säfsten.

Annons

På fredagen presenterade det kommunala energibolaget Övik Energi sin delårsrapport för perioden januari-augusti.

Men hur bolaget påverkas av resultatandelen i intressebolaget Sekab redovisas inte. I fjol påverkade den resultatet med cirka 100 miljoner kronor. En fingervisning om vartåt det barkar kommer om cirka två veckor när Sekab presenterar sin tertialrapport.

Övik Energis egna verksamheter går åtminstone än så länge betydligt bättre än de gjorde jämfört med samma period i fjol.

Då var resultatet efter årets första åtta månader minus 63,6 miljoner kronor efter finansnetto.

Nu hamnade det i stället på nästan plus nio miljoner kronor, vilket är cirka tio miljoner kronor bättre än bolagets egen prognos.

Nettoomsättningen har ökat med cirka 50 procent jämfört med förra årets delårsresultat.

– Huvudförklaringen är att kraftvärmeverket i Hörneborg fungerar som det ska och att vi hade en kall vinter i februari och mars, säger Kristina Säfsten.

Den kalla vintern ökade efterfrågan på fjärrvärme samtidigt som kraftvärmeverket fick extremt bra betalt för den el som producerades. Det höga elpriset bestod under sommaren, bland annat för att flera kärnkraftverk var avstängda. Enda missräkningen är det kraftigt minskade priset på elcertifikat.

Elcertifikatsystemet ska ge Sverige en ökad elproduktion från förnybara energikällor som exempelvis kraftvärmeverk som eldar biobränsle. Men systemet fungera ännu inte bra.

Sammantaget anser Kristina Säfsten att det ekonomiska läget ljusnat betydligt. Bolaget ligger hittills i år tio miljoner kronor bättre än budget.

Det innebär att bolaget också skriver upp sin helårsprognos från ett nollresultat till en förmodad vinst på cirka tio miljoner kronor.

Men med tanke på bolagets storlek är det ändå ett för dåligt resultat på sikt anser Kristina Säfsten.

– Vinsten borde vara omkring 30-40 miljoner kronor per år, säger hon.

Den siffran hoppas de nå när det åtgärdsprogram bolaget just nu genomför får full effekt i form av större intäkter och lägre kostnader. Det handlar bland annat om att optimera driften av kraftvärmeverket och effektivisera bränslelogistiken.

Annons
Annons
Annons