Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linbanan öppen - men inte ofta

/

Uppmärksamma kanske såg att liften upp till Varvsberget var igång på måndagen.

Men eventuell allmänhet som vill åka den gör sig icke besvär.

Annat än fyra timmar varannan lördag.

Annons

Liften upp på Varvsberget blev inte direkt det lyft kommunansvariga – främst kommunalrådet Elvy Söderström (S) – hoppades på. Mer än för Friska Viljors backhoppare.

Kommunen gick in med 1,5 miljoner kronor i liften, mot att FV höll den öppen för allmänheten, främst under turistsängen då förstås.

FV gjorde vad klubben kunde, men efter några år tvingades den ge upp.

– Man tänkte nog inte på hur mycket det skulle kosta att ha den öppen. Vi försökte så länge vi orkade, men gick över 100 000 kronor back varje sommar. Det höll inte, säger Rickard Fröier, ordförande i FV Backe.

– Vår uppgift som förening är inte att bedriva en liftverksamhet. Vi kan inte slita ut våra medlemmar genom att använda dem som personal i liften.

Förra året var liften stängd för allmänheten – om man inte var villig att betala 1 500 kronor i uppstartskostnad, plus 50 kronor per person för att åka.

I år är liften ändå öppen, om än i liten skala. Fyra timmar varannan lördag, från början av juni fram till slutet av september.

– Det klarar vi utan att gå jätteback, men jag kan förstå om folk tycker att det är tråkigt att liften inte är öppen mer, säger Rickard Fröier.

Någon officiell statistik på hur många som hittills utnyttjat liften finns inte, och det är klart att det inte är lätt för turister att pricka in en lördag då den är öppen.

Men en hel del mountainbikecyklister har utnyttjat möjligheten att få skjuts upp på berget, för att sedan ta sig nedför det via Höga Kusten Bike Park som det heter – området med flera cykelbanor modell störtlopp.

– Det har varit populärt bland cyklister, det har varit 10 till 20 som åkt liften varje gång den varit öppen, säger Rickard Fröier.

Att liften gick i går, och gjort det vid andra tillfällen utanför de ordinarie öppettiderna, beror på att FV använder den själv för sin lägerverksamhet. Och den användes förstås också tidigare i somras när den stora norska truppen låg på läger här.

– Det klarar vi med våra vaktmästare, säger Rickard Fröier.

Annons
Annons
Annons