Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kan bilda egen region

/

Västernorrland fick aldrig ihop det med Jämtland. Kanske är ensam starkare.
Frågan väcks nu om att bilda egen region för enbart Västernorrland och detta redan från 2015.

Annons

Initiativet kommer från kommunförbundets länsavdelning som söker nya vägar efter regionbildningen som sprack.

– Landstingen vill ta över utvecklingsansvaret i flera andra län, bland annat i Jönköping, Gävleborg och Norrbotten. Där man inte gör det får länsstyrelsen ha kvar ansvaret, säger Glenn Nordlund (S), ordförande i länsavdelningen och till vardags kommunalråd i Örnsköldsvik.

– Det finns en positiv inställning även från oss i Västernorrland. Om vi vill ha ett direktvalt organ som styr så blir det landstinget

– I nästa steg behöver vi nu göra en förankring i våra politiska partier och så ha en djupare diskussion med landstinget.

Besked från regeringens utredare Mats Sjöstrand tolkas så att regionbildning av enskilda landsting kan träda i kraft redan 2015. Det blir i så fall politikerna som väljs 2014 som tar över makt och pengar som länsstyrelsen förfogar över i dag.

Formellt krävs en ansökan från landstingsfullmäktige senast i oktober i år. Ansökan måste backas upp även av en majoritet av kommunerna i länet.

Ingen enskild kommun har veto och kan stoppa regionen. Men diskussioner förs om ett krav att kommuner med en kvalificerad majoritet av länets befolkning måste stå bakom.

I praktiken får då Sundsvall veto i Västernorrland. Nästan 40 procent av länets befolkning bor i Sundsvall.

Glenn Nordlund betonar för sin del att geografin 2015 inte är någon slutpunkt.

– Om landstinget får ta över det regionala utvecklingsansvaret så ser jag det som första steget till att vi någon gång i framtiden kan bilda en större region, säger han.

Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) som tvingades avblåsa regionen med Jämtland navigerar försiktigt. Kanske är han bränd av förra försöket.

– Nej, men vi måste ha en politisk process först. Jag avvaktar med att uttala mig till frågan har varit uppe i vår landstingsgrupp, säger han.

Anders Gäfvert (M), oppositionsråd i Härnösand, låter mer entusiastisk.

– Det beror på vilken konstruktion man gör. Men det är inte fel att ta upp frågan. Det är väl bra att träna i en egen region Västernorrland och lära sig hur det fungerar, säger han.

Andra tunga faktorer inverkar också på regionfrågan. I juni ska utredaren Sjöstrand presentera sitt förslag till nya länsstyrelseområden och under hösten kommer förslag på nya strukturfondsområden för EU-medel.

Läs ledaren från måndag den 14 maj om regionfrågan

Annons
Annons
Annons