Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare anmäld för att ha gett dödshjälp

ÖRNSKÖLDSVIK. En läkare vid Örnsköldsviks sjukhus har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felaktig vård och dödshjälp till en cancersjuk patient.
Enligt dotterns anmälan ska han ha gett mamman en mycket kraftig morfininjektion som förkortat hennes lidande. Och dessutom sagt att ”en så hög dos överlever ingen”.

Annons

Anmälan är daterad så sent som den 25 december förra året. Då hade mamman varit död i knappt två år.
Min mor är död och det kan inget ändra på. Min tanke var därför att inte anmäla. Nu har jag tänkt vidare och insett att så länge läkaren utövar sitt yrke finns det risk att fler patienter somnar in, på hans initiativ, skriver dottern bland annat.
Kvinnan led av spridd cancer. Hon hade genomgått operation, strålbehandling och två omgångar cellgiftsbehandling utan att sjukdomen velat ge med sig. Allmäntillståndet var dock så gott att hon kunde leva ett förhållandevis normalt liv, med hjälp av morfin i tablettform mot smärtorna som intogs i hemmet.
Men i februari för snart två år sedan blev smärtor och tabletter så kraftiga att situationen blev ohållbar. Hon lades därför in på sjukhuset för att prova ut en ny form av smärtlindring som skulle göra det möjligt att hon själv skulle pumpa in morfinet i blodet.
Ett par dygn senare fick dottern ett samtal från en sköterska på avdelningen. Mamman var mycket dålig och man befarade att hon inte skulle klara natten.
Det var för mig obegripligt eftersom jag samma dag talat med mamma i telefon och allt verkade normalt.

TOTALT NERDROGAD
Dottern som bor på annan ort gav sig i väg med första bästa plan till Örnsköldsvik. På sjukhuset fann hon sin mor vid liv men totalt nerdrogad.
Mamman överlevde krisen och dagen efter fick dottern veta att morfindosen varit alldeles för hög och hon därför varit en hårsmån från döden.
Samma kväll var mamman fortfarande inte kontaktbar och tycktes ha mycket svåra smärtor. Man fick då veta att all smärtlindring tagits bort vilket inte bara framkallade smärtor utan även kraftiga abstinensbesvär genom de stora doser morfin hon tidigare fått.
Ett nytt besked från läkaren var att morfin skulle sättas in på nytt, först en låg dos som sedan försiktigt skulle trappas upp.
Vi fick dock se henne glida längre in i medvetslösheten och såg allt färre tecken på liv. Vid tre-tiden på morgon slutade hjärtat att slå.
Detta trots att hon ett par dygn tidigare varit i full gång i hemmet och verkade må relativt bra.
Dottern och hennes pappa ville då ha en förklaring och fick av läkaren veta att mamman fått en mycket kraftig morfininjektion.
Läkaren sa då att av en så hög dos överlever ingen. Han menade att han på så sätt förkortat mammas lidande.

BÄST DET SOM SKEDDE
Hennes smärtor i ryggslutet ansågs förmodligen ha kommit från en sprucken kota. Av läkaren fick man enligt anmälan också veta att nästa steg i sjukdomsbilden skulle ha inneburit invalidisering.
Vidare förklarade han att hon varit en enastående stark patient med mycket hög smärttröskel och att hon troligtvis hade kunnat leva ett helt år till med sin cancer. Han tyckte dock att det var bäst det som hade skett, skriver dottern.
Vi var naturligtvis i chocktillstånd. Min far lyckades dock få fram att det i hans ögon såg ut som mord. Läkarens svar på detta var ordagrant: Tja, om ni skulle anmäla mig för det här skulle jag antagligen få problem.
När blev invaliditet ett tillräckligt skäl för att ge en dödande injektion? undrar till slut dottern i sin anmälan. Är inte läkarnas första och viktigaste mål att rädda liv?
ÖA fick i går kväll kontakt med den anmälde läkaren som dock var helt ovetande om anmälan.
Jag har inte sett till någon sådan och vet därför inte vad den innehåller. Därför kan jag heller inte kommentera anmälan, säger han.
Inte heller hans chef som ÖA också var i kontakt med i går kväll känner till ärendet. Han är normalt den som handlägger anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

KJELL E HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons