Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik till räddningstjänsten

/
  • Mats Renning till höger är chef vid Räddningstjänsten i Örnsköldsvik och berättar att kompetensbrist orsakat en del av den kritik länsstyrelsen riktar.

Räddningstjänsten i Örnsköldsvik slarvar med brandskyddskontroller och räddningsplaner. Nu kritiseras de av länsstyrelsen. "Vi ska bättra oss".

Annons

Räddningstjänsten hinner inte göra den tillsyn och de brandskyddskontroller de ska göra. De har inte heller uppdaterat sina planer för räddningsinsatser sedan 2007, något som ska göras vart tredje år. Det framgår av ett tillsynsprotokoll från länsstyrelsen.

– Brandskyddskontrollerna har vi återkommande påpekat. Det finns föreskrifter - som de inte följer, säger Håkan Söderholm, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Men det är inte bara kontrollen av eldstäder och ventilation som brister. Räddningstjänsten följer inte heller reglerna när det gäller räddningsinsatser.

– När det gäller planerna vid räddningsinsatser så ska den planen revideras. Vi har gjort en grundinsats, men sedan kom planen lite i kläm under kommunens omorganisation, säger Mats Renning, chef vid Räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Trots att Örnsköldsvik har flera kemikalietunga fabriker, har de inte uppdaterat planen för räddningsinsatser vid olyckor på fem år.

Nu har dock räddningstjänsten tillsammans räddningstjänsterna i Höga Kusten och Ådalen tagit fram ett gemensamt synsätt och pekat på de riskanalyser företagen ska komma fram med. Det här är också något länsstyrelsen tycker är positivt.

– Vi kommer prioritera det här arbetet då det är viktiga frågor för oss och för arbetet, säger Mats Renning.

Den största anledningen till räddningstjänstens problem är personalbrist. Det har varit svårt att rekrytera personer med rätt kompetens för kontroller och tillsyn.

– Vi har ökat vår kompetens nu, men det har varit svårt att få tag i rätt personer. Nu har vi högre kompetens och målsättningen är att vi ska vara prickfria vid nästa kontroll av länsstyrelsen. Den sista brandingenjören anställde vi till exempel vid årsskiftet.

Tillsynsbesöken från länsstyrelsen kommer vartannat år, och kontrollerna är bra tycker Mats Renning.

– Det ger en slags kvalitetssäkring, och ibland är det bara att bita i det sura äpplet och bli bättre. Vi jobbar alltid efter att ha en bra verksamhet.

Nu har kommunen till december i år på sig att åtgärda problemen.

– Vi ska ta tag i det här direkt och åtgärda problemen så fort som möjligt, säger Renning.

Annons
Annons
Annons