Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna tar över sjukvård

/
  • Andreas Vikdahl tycker att det är bättre att reformen utförs i samförstånd och inte på grund av en lagreglering.
  • I fortsättningen ska de som inte kan gå till vårdcentralen få sin sjukvård utförd av kommunen.

Ansvaret för hemsjukvården ska flyttas från landstingen till kommunerna. Det innebär att 125 landstingsanställda får en ny arbetsgivare.

Annons

125 landstingsanställda får ny arbetsgivare. Landstingsskatten sänks med 30 öre och kommunalskatten höjs med lika mycket. Nu är utredningen färdig om hur kommunerna ska kunna ta över hemsjukvården i Västernorrland.
– Det är bättre att göra detta på eget sätt. Vad jag förstår diskuteras lagstiftning som skulle tvinga fram reformen och det skulle bli mer osmidigt, säger Andreas Vikdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Härnösand, som också arbetar med projektet.

Samtidigt inför många kommuner lagen om valfrihet, LOV, vilket innebär att hemtjänsten övergår i privat regi och kommunerna blir beställare.

Det betyder att det i många fall inte blir samma utförare av hemtjänst och hemsjukvård.

– Någon liknande reform för hemsjukvården är inte på gång nu, säger Andreas Vikdahl.

Nyligen blev ett första förslag klart om hur överföringen ska gå till.

– Den sista maj träffas kommuner och landstinget för att ta ställning till vårt förslag. En förutsättning är att alla kommuner är överens, säger Henrik Hammarström, projektledare för förändringsarbetet.

Genom det fria vårdvalet väljer även patienterna i hemsjukvård läkare och vårdcentral.

Ann-Christin Nordin, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Örnsköldsviks kommun sedan 1 februari i år, tror att det blir mycket bättre för patienter och brukare om förslaget blir verklighet.

Distriktssköterskorna kommer med förslaget få ny arbetsgivare, kommunen i stället för landstinget.

– Då får distriktssköterskorna och hemtjänstens personal, som utför vård i hemmen på delegation, samma arbetsgivare. Det ger möjligheter att planera och samarbeta på ett bättre sätt.

– Däremot kommer distriktssköterskorna inte längre vara i samma organisation som läkarna på vårdcentralerna. I dag har de goda kontakter och kan träffas mer informellt. Där får man titta på nya former för hur de kontakterna ska ske.

Annons
Annons
Annons