Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för 48 vindkraftverk

Två områden med sammanlagt 48 planerade vindkraftverk i Örnsköldsviks kommuns nordöstra delar har fått klartecken att byggas.

Annons

Det är Eon Vind Sverige som driver projektet med att bygga 33 vindsnurror vid Brattmyrliden öster om Långviksmon och 15 vindsnurror vid Åliden strax norr om Trehörningsjö.

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland har gett tillstånd enligt nionde kapitlet miljöbalken för uppförande och drift av vindkraftverken.

Ytterligare en ansökan, om byggen av drygt 20 vindkraftverk vid Bursjöliden öster om Björna, ligger hos länsstyrelsen för miljöprövning.

Vindkraftsutbyggnaden i de tre vindkraftparkerna är ett samarbete mellan Holmen Energi och Eon, där vindkraftverken i huvudsak kommer att byggas på Holmens mark.

Holmen är en av Sveriges största markägare och Eon är en stor aktör när det gäller att bygga stora vindkraftparker.

Det är Eon Vind Sverige som driver projekten.

– Vi har fortfarande någon månad kvar på våra mätningar. Vi har fem mätpunkter i området. Ambitionen är nu att komma igång med byggandet under 2013, säger Markus Landelin som är chef för projektutveckling vid Eon Vind.

– Kan vi komma i drift enligt planen så ska de första vindkraftverken vara igång samma år, eller möjligtvis året därpå.

Utbyggnaden av de 33 vindkraftverken vid Brattmyrliden planeras ge en elproduktion som kan försörja 38 000 hushåll, medan utbyggnaden vid Åsliden klarar 18 000 hushåll.

– Vad gäller Åsliden kan utbyggnaden börja ske direkt. Området vid Brattmyrliden är en större nätutbyggnadsfråga att ta ställning till, säger Markus Landelin.

Annons
Annons
Annons