Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för åtgärd mot legionella

/

Nu har det förhandlats i mark- och miljödomstolen i Umeå.
Samtliga parter var överens om att Domsjö Fabriker får stänga delen av reningsanläggning där mest legionella finns.
Men det innebär att vattenlivet kan riskeras.

Annons

Tidigare har allehanda.se berättat om de legionellabakterier som kommer från Domsjö Fabrikers bioreningsanläggning. För att minska risken till smitta vill Domsjö Fabriker stänga den aeroba delen av bioreningsanläggningen, där det finns mest legionellabakterier.

Under torsdagen förhandlade parterna, Länsstyrelsen, Örnsköldsviks kommun, Naturvårdsverket och Domsjö fabriker i mark- och miljödomstolen i Umeå. Den 8 juni kommer domen, och allt pekar på att Domsjö Fabriker får stänga den andra delen av reningsanläggningen för att minska legionella i Örnsköldsviksfjärden.

– Det gick som förväntat, vi var överens om det mesta och vi tog del av de andra parternas yttranden. Alla stödjer att vi stänger den aeroba delen, för att minska risken för legionella, säger Patrik Svensson som är miljöchef vid Domsjö Fabriker.

Däremot var det vissa oenigheter över det förhöjda utsläppsvillkor Domsjö Fabriker vill ha som tillkommer när steg två i reningsprocessen tas bort.

– Alla är överens om att vi ska få förhöjda villkor, och vi är inte så långt ifrån varandra. Länsstyrelsen vill till exempel att vi ska göra fler analyser än vad vi gör i dag, och vi går på deras linje tills domstolen säger något annat, säger Patrik Svensson.

Domsjö Fabrikers förslag är sedan tidigare att skippa det andra steget i reningsprocessen. Det innebär att syrebalansen i fjärden försämras, men förhoppningen är att reningen ändå ska bli så pass bra att vattenlivet klarar sig med förhöjda värdena under sommarhalvåret.

Steg två i reningen, som innebär mer legionella, ska vara igång under vinterhalvåret då människor inte kommer kunna exponeras av legionella i och med att fjärden är isbelagd.

I nuläget finns en rekommendation från Örnsköldsviks kommun att inte använda vatten från Örnsköldsviksfjärden i högtryckstvättar, vattenspridare, fontäner eller annat som innebär att de luftburna legionellabakterier riskerar att spridas via små vattendroppar, så kallade aerosoler.

Innan domstolen fattat beslut den 8 juni kommer rekommendationen gälla, och troligen hela sommaren också då det krävs ett flertal prover och analyser som visar att stängningen gett resultat.

Annons
Annons
Annons