Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"KDU är för konservativt"

/
  • Robin Hörnkvist byter politisk färg och lämnar KDU.
  • Robin Hörnkvist är bara 17 år, men en driven politiker. Nu har han bestämt sig för att lämna Kristdemokraternas ungdomsförbund.

Efter bara ett år som ordförande för KDU lokalt väljer Robin Hörnkvist att lämna partiet.

– Kristdemokraterna och Kristdemokratiska ungdomsförbundet uppfyller inte längre mina värderingar. Deras politik är bakåtsträvande, säger han.

Annons

Robin Hörnkvist är en ung och hängiven röst i kommunen, som förra året engagerade sig i Kristdemokraternas ungdomsförbund både lokalt och i distriktet.

– Jag har varit ordförande i Örnsköldsvik och distriktskassör i Västernorrland. Men nu får det vara nog, säger han och lämnar därför kommunens största politiska parti för ungdomar.

Anledningen till avhoppet är att han tycker att Kristdemokraterna, både lokalt och på riksplanet, är ett alldeles för konservativt parti.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och tyckte att partiets ideologi var fin. Men det var inte riktigt, som jag trodde, säger han och drar paralleller till riksmötet tidigare i år, där han var ombud.

– Det är inget fel att lyfta fram människovärde och jämställdhet, men jag tycker att det har blivit för mycket religion i politiken, byggd på gamla värderingar, säger han och nämner HBTQ-frågan och aborter, som något Kristdemokraterna har misslyckats med.

– Det är exempelvis helt fantastiskt att kyrkan har öppnat upp för äktenskap mellan samkönade, säger han och jämför med en del frikyrkor, där acceptansen är betydligt mindre, även om han är noga med att påpeka att man inte ska dra alla över en kam.

Han säger också att han själv har jobbat som konfirmandledare, men att han inte är speciellt troende. Han är också nykterist och säger att drivkraften framför allt är att skapa trygghet för yngre människor.

– Jag har ingen kristen bakgrund, utan tycker att det viktiga är att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett läggning.

Det är också därför som han nu ger Kristdemokraterna tummen ner och i stället funderar på att byta politisk färg.

– Jag har insett att jag är för liberal för deras tankar, säger han och nämner KDU:s senaste riksmöte, där det kom en motion om nej till aborter.

– Majoriteten avspisade motionen, men det var många som tyckte att den var var bra. Det tycker jag verkligen är skrämmande och bakåtsträvande, säger han.

I stället hoppas nu Robin Hörnkvist kunna fortsätta på annat sätt med politik kommunen.

– Först vill jag vara neutral och läsa på mer om andra partier. Men jag är nog i alla fall den där liberala jäveln. I alla fall finns det de, som tycker att jag nog borde passa bättre någon annanstans än inom KDU.

Han säger också att han är övertygad om att fler inom KDU kommer att följa honom och att det inte är någon slump att (KD) länge ansetts, som det sämsta politiska partiet av RFSL.

– Det finns för många moralriddare. Det handlar om att visa sitt stöd. Jag mår nästan illa när jag tänker på abortmotståndare och de som inte kan acceptera att vissa människor är annorlunda, säger Robin Hörnkvist.

Annons
Annons
Annons