På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

"Jag känner att det hänt saker här inne"

+
Läs senare
/

1964 invigdes Kempehallen. Nu har rivningen påbörjats. – Jag känner att det hänt saker här inne, säger platschefen Patric Gunnarsson från Örebro.

Han kunde inte vara mer rätt ute, Gunnarsson, som kommer från en stad där ishockeyn definitivt inte är nummer ett.

– Jag har aldrig sett en match i den här hallen, säger han. Men jag har ju sett och hört en del. Inte minst sedan det blivit klart att det är vi som ska riva hallen.

Platschefen från Rivtjänst i Örebro AB erbjuder ett varv på det som kommer att vara hans arbetsplats ett bra tag framöver.

– Nu är det en byggarbetsplats med vissa risker i och med att vi har börjat riva. Vi har bytt cylindrar i låsen för att undvika spring i hallen.

Ett varv i gångarna bakom läktarna kan föda hur många minnen som helst. Bilderna på alla gamla Modohjältar som står uppställda efter ytterväggarna, Peter Forsberg som jublar hejdlöst efter ett mål han gjorde i en av SM-finalerna mot Malmö, ett gammalt matchprogram – och en stor tavla med namn på privatpersoner och företag som drog åt samma håll för många år sedan.

"Vi lyfte Kempehallen med Modo Hockey 1995", står det överst på tavlan.

Hallen har genomgått några ansiktslyft. Ett skedde när det användes många liter rödfärg – och när det byggdes loger för dem som ville ha mer än bara fika eller en korv med bröd.

Att det nyligen tränats hårt i hallen syns inte längre nere på golvet där isen brukade ligga. Men bakom läktarna finns koner, plintar och gråa mjuka mattor att plocka undan innan de stora maskinerna griper in i rivningsarbetet.

Ännu så länge pågår arbetet på relativt låg nivå – högt uppe i det numera så slitna taket som larmat och haft sig så att det inte längre går att spela hockey i Kempis.

Det är där Patric Gunnarssons manskap går fram genom att montera ned belysningen, som i likhet med nästan allt annat kommer att föras till återvinning.

Redan i dag – den tredje dagen av rivningen – kommer ett lokalt företag som i knappt två veckor ska ta hand om alla stolar på läktarna.

– Sedan ska taket bort, plus kortväggen där borta, säger Gunnarsson och pekar mot den del där logerna ännu är intakta.

Det arbetet ska enligt plan vara klart den 15 oktober.

– Då åker vi hem, fortsätter Gunnarsson. Vi kommer tillbaka till våren när resten ska bort.

 • Kempehallen

  * 1939 anlades Kempevallen. Alfredshems första hemmamatch spelades mot Ådalens Lugnviks IF.

  * Fram till 1946 hade Kempevallen endast låg sarg. Men lagom till en seriematch mot Domsjö IF i februari samma år kunde hög sarg tas i anspråk första gången.

  * Inför en hemmamatch mot Ytterån/Waplans SK 1956 invigdes den första riktiga läktaren på Kempevallen. Den kostade 8 000 kronor och hade plats för 600 åskådare.

  * När Kempehallen invigdes 1964 var det den tionde ishockeyhallen i landet. Den bestod av fyra väggar och ett välvt plåttak. Den officiella publiksiffran sattes till 10 000, vilket var näst högst i Sverige.

  * Kempehallen kom senare att genomgå vissa ansiktslyftningar. Det byggdes nytt innertak, det byggdes sittplatser på bägge långsidor – och 1995 kom en storrenovering som bland annat gav hallen mycket röd färg och ett antal loger där det gick att dricka annat än kaffe och äta annat än varm korv med bröd och mycket senap.

  * Måndag den 6 augusti 2012 påbörjades rivningen av Kempehallen.

  * Den högsta publiksiffran på platsen kom i en landskamp mellan Sverige och Kanada den 23 februari 1965. Officiell siffra: 9 900.

  * Alla tiders publikrekord för Modo på hemmaplan är 9 153 mot AIK den 19 januari 1964.

  * Modos högsta siffra för grundseriematch i elitserien i Kempehallen är 6 640 mot Skellefteå den 8 december 1977.

  * Rekordet för en Modomatch i Kempehallen – med tak – är 8 778 mot Brynäs i SM-serien 1965.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons