Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag känner att det hänt saker här inne"

/
  • Rivningen har inletts. Tre väggar och taket ska bort på Kempehallen. Isytan kommer förmodligen att användas i vinter, men sedan ska den också försvinna från Hörnett.
  • Patric Gunnarsson från Örebro leder arbetet i Kempehallen.
  • Många meter kabel blir det när el och annat ska rivas och samlas till återvinning.
  • rena guldgruvan är det i ett av pannrummen, där Modo samlat sina troféer när Kempehallen ska rivas. Bland annat kan man se att det blev seger i Noliacupen 2005.

1964 invigdes Kempehallen.

Nu har rivningen påbörjats.

– Jag känner att det hänt saker här inne, säger platschefen Patric Gunnarsson från Örebro.

Annons

Han kunde inte vara mer rätt ute, Gunnarsson, som kommer från en stad där ishockeyn definitivt inte är nummer ett.

– Jag har aldrig sett en match i den här hallen, säger han. Men jag har ju sett och hört en del. Inte minst sedan det blivit klart att det är vi som ska riva hallen.

Platschefen från Rivtjänst i Örebro AB erbjuder ett varv på det som kommer att vara hans arbetsplats ett bra tag framöver.

– Nu är det en byggarbetsplats med vissa risker i och med att vi har börjat riva. Vi har bytt cylindrar i låsen för att undvika spring i hallen.

Ett varv i gångarna bakom läktarna kan föda hur många minnen som helst. Bilderna på alla gamla Modohjältar som står uppställda efter ytterväggarna, Peter Forsberg som jublar hejdlöst efter ett mål han gjorde i en av SM-finalerna mot Malmö, ett gammalt matchprogram – och en stor tavla med namn på privatpersoner och företag som drog åt samma håll för många år sedan.

"Vi lyfte Kempehallen med Modo Hockey 1995", står det överst på tavlan.

Hallen har genomgått några ansiktslyft. Ett skedde när det användes många liter rödfärg – och när det byggdes loger för dem som ville ha mer än bara fika eller en korv med bröd.

Att det nyligen tränats hårt i hallen syns inte längre nere på golvet där isen brukade ligga. Men bakom läktarna finns koner, plintar och gråa mjuka mattor att plocka undan innan de stora maskinerna griper in i rivningsarbetet.

Ännu så länge pågår arbetet på relativt låg nivå – högt uppe i det numera så slitna taket som larmat och haft sig så att det inte längre går att spela hockey i Kempis.

Det är där Patric Gunnarssons manskap går fram genom att montera ned belysningen, som i likhet med nästan allt annat kommer att föras till återvinning.

Redan i dag – den tredje dagen av rivningen – kommer ett lokalt företag som i knappt två veckor ska ta hand om alla stolar på läktarna.

– Sedan ska taket bort, plus kortväggen där borta, säger Gunnarsson och pekar mot den del där logerna ännu är intakta.

Det arbetet ska enligt plan vara klart den 15 oktober.

– Då åker vi hem, fortsätter Gunnarsson. Vi kommer tillbaka till våren när resten ska bort.

Annons
Annons
Annons