På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

"Jag går inte i Elvys ledband"

+
Läs senare
/

Han vände konkursmässiga Mitthem till att bli en kassako för Sundsvalls kommun. Nu ska han få ordning på kommunbolagen i Örnsköldsvik.

Med ett halvår till pensionsåldern och efter 17 år som chef, var det under mutanklagelser och tumult som han lämnade Sundsvall.

Detta trots att brottsmisstankarna inte kunde styrkas och även fast han som vd för det kommunala bostadsbolaget Mitthem, vände ett konkursmässigt bolag till att bli en kassako för kommunen.

– När det blåser är du väldigt ensam på toppen. Den första tiden i Mitthem var inte rolig.

Men det blev en förändring och förändring behövs även i Örnsköldsvik. Under Sellings första arbetsvecka kom beskedet att Övik Energi behöver ett aktieägartillskott – 725 miljoner kronor.

– Det är just affärsmässigheten man har misslyckats med här i Örnsköldsvik. När jag läser igenom protokollen från Rodret slås jag av häpnad. Det har varit alltför mycket politik.

Även som samhällsdebattör har Hans Selling gjort sig ett namn. Han har engagerat sig för att professionalisera styrelsearbetet i offentligt ägda bolag.

– Politiken ska lämnas utanför styrelserummet.

Bland politiker är det här med styrelsetillsättningar ett känsligt ämne. Under senaste kommunfullmäktigemötet valdes socialdemokraternas mångåriga trotjänare Leif Lindholm in i Övik Energis styrelse.

Detta eftersom Eva Bergström (S) fick lov att kliva av.

Det vill säga, en av kommunalråd Elvy Söderströms (S) närmare medarbetare. Bergström är politisk sekreterare åt Socialdemokraterna i Örnsköldsvik.

När Bergström jobbade politiskt i Luleå var Söderström politisk mentor åt henne. Det är samma Eva som i juli genomförde en namnändring och som nu heter – Eva Bergström Selling.

Det vill säga, Hans Sellings fru.

Dock har ingen kommunpolitiker motsatte sig tillsättningen i Rodret. Ingen har öppet protesterat.

Selling är anställd fram till slutet av juni 2015.

– Visst kan man diskutera för- och nackdelar kring den korta anställningstiden. Men det kan vara bra med en kortsiktig lösning, som har uppdraget att städa ut, säger Dan Olsson (C), oppositionsråd.

Själv tar Hans Selling allt prat om hans socialdemokratiska hustru, hennes nära band med kommunalrådet, med stilla ro.

Sådant avskräcker inte honom.

– Naturligtvis var jag medveten om att diskussionen skulle komma när jag tackade ja till jobbet. Därför kommer det vara extra viktigt att markera mitt oberoende. Det är upp till mig att bevisa att jag har integritet. Jag inte går i Elvys ledband, säger Hans Selling.

 • Hans Selling

  Är 64 år och aktuell som ny vd för Rodret.

  Tidigare vd för kommunala bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall.

  Före detta styrelseordförande i Styrelseakademien Mittsverige.

  Sitter nu på två tunga styrelseuppdrag: ordförande för Almi Mitt AB och ordförande för investment- och riskkapitalbolaget Saminvest Mitt AB.

  Äger 4,5 procent av aktierna i det uppmärksammade Sundsvallsföretaget Norrlandspojkarna. ST uppskattar att värdet av innehavet kan ligga uppemot 18 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons