Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen vet vem det kommer att drabba"

/
  • En anställd på BAE Systems Hägglunds berättar att varselbesket på företaget kom som en chock.

Beskedet kom som ett bombnedslag. 180 personer varslas. Nu är stämningen på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik fylld av oro.

Annons

Beskedet kom som en käftsmäll för de anställda på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Klockan 10.30 under onsdagen informerades de anställda om att företaget tvingas varsla. Lönsamheten per anställd är för dålig.

Bara för några dagar sedan offentliggjorde den norska armén att de ämnar köpa stridsfordon av BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Ordern gav hopp till de anställda på företaget i Örnsköldsvik.

– Det kändes lite ljusare när vi hörde om att Norge-ordern är nära. Man tänkte att det kanske börja lossna nu, säger en anställd på företaget som vill vara anonym.

Under ondagens informationsmöte för de anställda berättade cheferna om läget.

– Cheferna informerade om läget muntligt och skickade inte ut något material via mejl eller så. De sa också att vi kunde hänvisa till deras information om vi fick frågor utifrån.

Varselplanerna var heller inte något personalen på företaget hade någon aning om.

– Nej, det här trodde jag verkligen inte. Norge-affären började närma sig så det här känns verkligen konstigt, även om vi förstår att lönsamheten per anställd är för dålig.

Samtidigt är varsel något som blivit en vana för de anställda på företaget den senaste tiden.

– Vi har haft tre - fyra varsel de senaste åren och nu känns det mer uppgivet igen. Problemet är att man som anställd får gå och vänta på ett besked. Det är jobbigt under den här tiden då man inte vet vem eller vilka som kommer drabbas, och det är just osäkerheten som är dryg.

Han tror att många väljer att lämna BAE Systems Hägglunds självmant på grund av oroligheterna inom företaget.

– Många väljer att lämna jobbet själv när chansen finns. Man åker iväg, kanske kommer tillbaka som konsult och jobbar då i vissa fall utan personligt engagemang.

Norge-ordern gav hopp, men ger ändå inte en långvarig stabilitet för framtiden enligt den anställde.

– Vi har ändå bara bandvagnar och CV90 att luta oss emot. Det rör sig om gamla produkter där vi mest lever på eftermarknaden. Vi får inte in så många nya kunder där längre. Det vi skulle behöva är ett till ben att stå på, och det som skulle bli ett nytt ben och en framtida plattform var Sep.

Annons
Annons
Annons