Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga besked om misstänkt våldtäkt

/

För sex veckor sedan anmälde en ung Örnsköldsvikskvinna att hon hade blivit våldtagen.
Sex veckor senare kan inte polisen svara på vad som har hänt – trots att svar kommit från SKL.

Annons

Det var natten mot lördagen den 24 mars, som en ung Örnsköldsvikskvinna misstänktes ha blivit våldtagen i i Örnparken, i Örnsköldsviks centrum. Tekniker från Sundsvall var snabbt på plats under lördagsmorgonen och polisen själva berättade i media om att ett grovt brott hade inträffat.

Ett par dagar senare kallades lokal polis i Örnsköldsvik till krismöte på kommunhuset – och polisens informationschef uppmanade kvinnor att vara extremt försiktiga om de skulle vistas utomhus i Örnsköldsviks centrum.

Sedan dess har utredningen rullat på, men yttre befäl hos länskriminalen i Sundsvall, som skulle hålla i utredningen, gick på flera veckors utbildning och polisen i Örnsköldsvik står lika frågande i ärendet som övriga Örnsköldsviksbor.

Redan för snart två veckor sedan sa dock biträdande chefen på länskriminalen, Stefan Edin, att besked hade kommit från SKL, men att han inte hade hunnit sätta sig in i det.

– Det tar mellan en och två timmar för mig att sätta mig in i rapporten och jag har inte hunnit göra det, sa han då.

Sedan dess har tiden gått och trots löften om att få återkomma för besked, har inget sagts.

– Ring mig på fredag, sa Stefan Edin i onsdags.

När ÖA återkommer på överenskommen tid är Edin ledig och när chefen för länskriminalen, Mats Anrep nås, säger han att han inte har tid att tala på grund av ett möte och sedan säger det bara klick i telefonluren.

I Örnsköldsvik säger närpolischefen Kjerstin Svedberg samtidigt att det inte är mycket de kan göra.

– Man kan säga att det är länskriminalen som driver ärendet och vi gör det jobb som åläggs oss. Jag kan inte föregå dem utan kan bara hänvisa till länskriminalen, säger hon.

Kjerstin Svedberg säger samtidigt att det självklart är olyckligt att inte allmänheten i Örnsköldsvik och målsäganden kan få besked.

– Men, som sagt, det är inte ett Ö-viksärende, utan det är länskriminalen som handhar fallet.

Annons
Annons
Annons