Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundpest i Örnsköldsvik: "Vaccinera era hundar"

Två fall av hundpest har upptäckts i Västernorrland, båda i Örnsköldsvik. Länsveterinären påminner om vikten av att vaccinera hundar.

Annons

Det parvovirus som orsakar hundpest kan finnas i skog och mark under flera års tid. Diarré, kräkningar och ett försämrat allmäntillstånd är symptom på att hunden smittats.

– Parvoviruset finns i miljön och angriper hunden, därför ska man vaccinera sina valpar. Är hunden ovaccinerad och stöter på viruset, finns risk för infektion som kan leda till döden, säger länsveterinär Helen Ahlqvist.

I dag är det mindre vanligt att hundar dör av parvoviruset. Men utöver att viruset finns i omgivningen, kan en infekterad hund under en tvåveckorsperiod sprida viruset till andra hundar. Detta sker till exempel genom avföring och att de kommer i kontakt med samma leksaker och vattenskålar.

I Jämtland upptäcktes tre fall av viruset tidigare i sommar – och den senaste tiden har två hundar i Örnsköldsvik drabbats. En av dem är en valp som gått hundkurs på Örnsköldsviks brukshundsklubb – något som inte innebär att smittan kommer från klubben, säger tävlingsledaren Eleanor Dahlberg,

– Vi uppmanar att man ska vara försiktig och inte vara uppe i varandra med hundarna, men vi kommer inte att hålla brukshundsklubben stängd, säger hon.

– Inte alla har kunskap om viruset, vi måste ta upp det mer. I bland blir det så – man håller på med hundar i 40-50 år och tänker inte på att man inte har kunskaper om vissa saker, säger Eleanor Dahlberg.

Länsveterinären Helen Ahlqvist har varit i kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt, som konstaterat att det inte handlar om något utbrott av viruset.

– Men vi vill påminna om att vaccinera hundarna, säger Helen Ahlqvist.

Annons
Annons
Annons