På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Högsäsong för vilsna bär- och svamplockare

+
Läs senare
/

Efter en sommar med rikliga regnmängder är förväntningarna höga på framförallt årets svampskörd. Men se upp så du inte uppslukas helt av de hattbeklädda markpartierna. – Det räcker med att man går lite längre in från vägen än planerat, så har man tappat kollen, säger Annica Odelind på Västernorrlandspolisen.

Nu stundar bär och svamptider, vilket lockar ut både svenska och internationella besökare i skog och mark. Men se upp så att du inte förblindas helt av de säsongsbundna delikatesserna, då är risken att besöket blir längre än planerat.

– Det brukar vara så att man går längre och längre in från vägen för att hitta nya områden, och då tappar man bort sig till sist, säger Annica Odelind, polisinspektör i Västernorrland län.

Förra året mellan juni och september försvann sju stycken i samband med svamp och bärplockning i Västernorrland. Men siffrorna på förvunna har minskat under en tioårsperiod och det beror nog mycket på de utvecklade tekniska hjälpmedlen som finns i dag.

– Siffrorna har gått stadigt nedåt, de allra flesta i dag har en mobiltelefon med sig och många har en med inbyggd GPS, säger hon.

Men trots mobiltelefonen händer det fortfarande att folk förvillar sig. Vilka det är som löper störst risk att tappa orienteringsförmågan är svårt att svara på. Alla som ger sig ut är i riskzonen.

– Det personer som försvann i fjol hade väl några år på nacken om man säger så, men annars är det rätt blandat. De flesta ingår väl i kategorin vuxna med relativt pigga ben, säger hon.

För att slippa en ofrivillig övernattning i skogen finns flera råd att förhålla sig till. Ett är att endast gå ut i områden du känner till och ett annat är att inte glömma kvar fikat.

– Många lämnar kvar vattenflaskan eller något ätbart i bilen för att de inte tänkt vara ute så länge, säger hon.

Om skadan redan är skedd gäller det att larma i tid.

– Det kanske känns skämmigt att behöva erkänna att man tappat bort sig. Men ju tidigare vi vet desto fortare kan vi hitta personen, säger Annica Odelind.

Och nu när vi går mot höst och mörkare tider finns det en särskild räddare i nöden som alla borde införskaffa sig.

– Reflexvästen är fantastisk. Har man den på sig och håller sig till upptrampade stigar är chans större att bli upptäckt av vår spaningshelikopter, säger hon.

 • Smarta tips för skogsmullen

  Innan du ger dig ut i skogen

  Bär färglada kläder och gärna en reflexväst (även under dagen).

  Om du går ensam, meddela någon om vart du är.

  Ta med vatten och något att äta (Fika, sötsak etcetera).

  En visselpipa är bra att ha med sig.

  Ta med en fulladdad mobiltelefon.

  Ladda ner en mobilapplikation som visar vart du ställt bilen.

  Om olyckan är framme och du är vilse

  Vänta inte med att larma, det blir snabbt mörkt.

  Stanna gärna på en högt belägen plats eller en öppen plats, polisen använder ofta helikopter i spaningarna.

  Om du hittar en väg eller stig, lämna inte den. Stanna eller gå i endera riktningen.

  Lyssna efter ljud från till exempel sirener och gå mot det ljudet utan att avvika från stigen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons