Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ökar naturskyddet mest

Mängden skyddad natur blir allt större i Ångermanland. Nya siffror visar i vilken kommun som skyddet ökar mest.

Annons

Drygt hälften av den svenska befolkningen har tillgång till skyddad natur inom två och en halv kilometer. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Och mängden natur som tilldelas skydd ökar. 

I Ångermanland har naturskyddet ökat sedan år 2007. Samtliga kommuner hade förra året både fler antal skyddade områden och större skyddad yta jämfört med för fem år sedan.

Störst är ökningen i Sollefteå kommun som ökade med 749 hektar skyddad natur, även om Örnsköldsviks kommun ökade med flest nya skyddade områden, 52. 

Sammanlagt är det Örnsköldsviks kommun som har båda flest antal skyddsområden och störst skyddsareal i Ångermanland, även om siffrorna inte tar hänsyn geografiska storleksskillnader. 

På andra plats i antal skyddsområden kommer Sollefteå och på andra plats i skyddsareal kommer Kramfors. Noterbart är alltså att Kramfors har färre antal skyddsområden än Sollefteå - men större. Härnösand hamnar sist i tabellen med minst antal skyddsområden, minst skyddsareal och minst ökning av skyddad natur.

Annons
Annons
Annons