Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hampnäs folkhögskola till Rådhuset?

/
  • 10,5 miljoner kronor finns i kommunens budget för att upprusta Rådhuset. Nu väntar landstinget på det avtalsförslag kommunen jobbar med som vid påskrift innebär att Hampnäs folkhögskola flyttar till Rådhuset.

En flytt av Hampnäs folkhögskola till Rådhuset närmar sig. Örnsköldsviks kommun är i slutfasen av ett avtalsförslag som landstinget ska granska.

– Vi har fått goda signaler och känner ingen oro, säger utvecklingsdirektören Håkan Larsson.

Annons

Landstinget väntar med spänning på det ett avtalsförslag om upprustningsåtgärder som Örnsköldsviks kommun jobbar med.

– Rådhuset är fortfarande vårt huvudspår. Vi har varit där ett antal gånger med arkitekter och gjort ett noggrant arbete för att verkligen kunna tillmötesgå de krav vi har som hyresgäst, säger Håkan Larsson, tillförordnad regional utvecklingsdirektör vid Landstinget Västernorrland.

Målsättningen är precis som tidigare, att Hampnäs folkhögskola ska flytta till Rådhuset och förändra sin verksamhet från en skola med internat till dagfolkhögskola med påbörjad inflytt i maj/juni 2011. För att rusta upp Rådhuset har Örnsköldsviks kommun avsatt 10,5 miljoner kronor, men allt kommer inte användas på en gång.

– Rådhuset är en byggnad med själ och kultur som har epiteten vi sökt efter, sedan ligger Rådhuset på en väldigt ljuvlig plats.

Nu hoppas Håkan Larsson att avtalsförslaget anländer till honom inom kort för granskning och eventuell påskrift av båda parter.

– Ju tidigare vi kan ta beslutet ju bättre för Hampnäs folkhögskola i Ö-vik (det eventuella namnet på skolan), säger Håkan Larsson.

I snart sex år har Rådhuset i Örnsköldsvik stått utan hyresgäst. Rickard Salomonsson är fastighetsförvaltare vid Örnsköldsviks kommun och säger sig först vara oförstående om förändringarna i Rådhuset innan han svarar så här:

– Jag kommenterar inte avtal som inte är påskrivna av båda parter, säger Rickard Salomonsson.

Lena Lindström, chef vid tekniska kontoret berättar däremot att samtal förs mellan Hampnäs och kommunen och att arbetet snart är i mål.

– Det primära är att vi jobbar med tillgänglighetsfrågorna så som breddning av entréer och dörrar, men även hissar och anpassning av klassrum som är viktiga frågor. Vi är inte riktigt i mål med de bitarna ännu.

Jim Dawe, rektor vid Hampnäs folkhögskola berättar att det är mer eller mindre klart hur de ska disponera beslutet.

– Det har kommit ett förslag från kommunen och vi har tittat på ritningarna. Läget just nu är att vi inte har skrivit på avtalet ännu. Vi ska titta lite mer på var vi ska vara med idrotten och hur vi ska samverka med övriga skolor, bland annat Mellansels folkhögskola.

Landstinget har även dragit ner bidragsdelen till folkhögskolan och Hampnäs riskerar också att tappa två av sina program.

– Vi måste se över hur vi kan hitta mer intäkter, sedan ser det ut som att vi inte kan köra hantverks- och naturguidesutbildningen nästa år.

Annons
Annons
Annons