Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Norrland - till Nordkorea: "Ett folk utan frihet"

/
  • – Jag tror att Pyongyang skulle bli ett riktigt häftigt turistmål om landet öppnade upp sig, menar Emil Källström. Bilden visar Källström på Kim Il Sung- torget.
  • Nordkoreanska soldater posterar vid den demilitariserade zonen som skiljer Nord- och Sydkorea åt.
  • I huvudstaden Pyongyang bor närmare 3,4 miljoner människor.– Att bo nära eller i huvudstaden är ett tecken på att man ligger bra till hos regimen, enligt Emil Källström.
  • Ett av många besök vid ett nordkoeranska jordbruk.
  • Emil Källström har just nu sommarledigt från riksdagen. I höst väntar ett besök i Sydkorea.

– Jag var betydligt mer hoppfull på väg dit än hem, berättar Emil Källström som rest till världens kanske mest isolerade land, Nordkorea. En studieresa som han trodde skulle visa ett land i förändring men som istället befäste bilden av ett folk utan frihet.

Annons

Under fem dagar, mellan den 27 juni och 2 juli, vistades Emil Källström i Nordkorea tillsammans med fyra andra unga riksdagsledamöter. Resan var ett arrangemang på svensk initiativ men det hektiska schemat var bestämt av de nordkoreanska värdarna, det nordkoreanska Arbetarpartiet.

– Vi hade nästan fem programpunkter per dag, vi besökte bland annat flera museum, parlamentet, olika jordbruk och den demilitariserade zonen som utgör gränsen mot Sydkorea, berättar riksdagsledamoten Emil Källström när ÖA träffar honom på hemmaplan.

I västvärlden är det kommunistiska Nordkorea känt som en isolerad och fattig diktatur, där regimen starkt begränsar människors frihet. Landet saknar en organiserad opposition och även om det i parlamentet, folkförsamlingen, sitter tre partier så tycker alla i slutändan lika i alla frågor. På sin resa fick svenskarna träffa både författare och journalister, yrkesgrupper som ofta tar på sig rollen som kritiska granskare av makten, men den filosofin var inget som anammades av nordkoreanska medier.

– De nordkoreanska journalisterna hade helt andra tankegångar än vad man är van vid här hemma, för dem var det viktigt att bara skriva om positiva händelser eftersom man menade att negativa nyheter gör landet mindre harmoniskt, förklarar Källström.

Regimens hårda kontroll av befolkningen utgörs bland annat av stora svårigheter att resa utomlands, men inte heller inom landet är resandet fritt. Att flytta var man vill är inte någon självklarhet. Emil Källström berättar att man tydligt kunde se hur de som låg bra till hos regimen fick bosätta sig i eller nära huvudstaden Pyongyang, som är den rikaste delen av landet.

– Det var även intressant att höra deras version av Koreakriget, menar Källström, den gick på många plan helt emot den bild som förmedlas utanför landet. I Nordkorea är USA den stora djävulen och allt är deras fel.

Men förtryck och propaganda till trots vill Emil Källström där han nu sitter hemma vid köksbordet i bagarstugan på hemstället i Sund även framhäva de positiva minnen han tagit med sig från resan.

– Det är ett fantastisk vackert land, människorna är väldigt vänliga och vi blev väl mottagna. Det finns stor potential i landet den dag förändringar mot ökad öppenhet kommer.

Annons
Annons
Annons