Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtida chefsämnen i kommunen

/

Örnsköldsviks kommun är i stort behov av kompetenta chefer för att möta kommande pensionsavgångar.
Nu har 15 tjänstemän blivit utvalda av drygt 5 000 kommunanställda, för Örnsköldsviks nya chefsprogram.

Annons

Trots att de stora industriföretagen sysselsätter hundratals, är Örnsköldsviks kommun ortsbornas överlägset största arbetsgivare. Drygt var tionde invånare är kommunanställd.

Att driva den stora kommunapparaten, med sina skolor och äldreboenden, kräver nämligen sina arbetstimmar och vi talar om cirka 5 000 anställda.

Då förstår man att organisationen är i behov av kompetenta chefer, som kan styra skutan på rätt kurs.

Örnsköldsviks kommun har ett stort chefbehov framöver. Inom de närmaste tio åren kommer 85 av 211 chefer att gå i pension (40 procent) och under 2012-2017 kommer 50 chefer att gå i pension.

Plus alla som slutar eller byter jobb av andra skäl.

Därför har kommunens personaldirektör Johanna Näslund har tagit initiativ till ett internt chefsprogram för kommunanställda.

– Framtidens ledare finns bland dagens medarbetare, säger hon.

Av de 5 000 anställda har nu 15 personer valts ut. Dessa ska få gå kommunens nio månader långa chefsprogram.

– Kommunal verksamhet är komplex och bred. Genom programmet kommer deltagarna få en djupare inblick i hela organisationen. Det är roligt att vara chef, säger Johanna Näslund.

Deltagarna ska få en verktygslåda i chefskap, hur det är att leda grupper. De har sökt programmet frivilligt och chefsjobb garanteras ej. Men bland dessa finns framtidens chefer.

– Intresset för programmet har varit jättestort och visar att det finns mycket ambition i kommunen. Totalt har vi haft över hundra sökande till de 15 platserna. Det har varit ett gediget arbete när det gäller urvalsprocessen och referenstagning, säger Helena Bodén, personalchef, samhällsbyggnadsförvaltningen.

Annons
Annons
Annons