Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk verkar inte göra annat än att gifta sig"

/

Antalet giftermål har ökat under 2000-talet och flest vigslar äger rum i augusti . I Örnsköldsvik har det varit fullt upp hela sommaren.

– Folk verkar inte göra annat än att gifta sig, säger Astrid Park på kommunen.

Annons

De senaste åren har efterfrågan på borgerliga vigslar varit stor, till i år har Örnsköldsviks kommun utökat antalet vigselförrättare från sju till nio stycken. Sommarmånaderna är den mest hektiska perioden och många vill gifta sig – men det gäller att vara ute i god tid.

– I julimånad tas inga bokningar emot på grund av semester och ledighet, säger Astrid Park på Örnsköldsviks kommun.

Men många som vill ingå äktenskap hör av sig ändå – och ibland med väldigt kort varsel.

– En del ringer och frågar om man kan viga dem samma vecka. Men det är inte Las Vegas det här, säger Åke Andersson som bara under julimånad hade 12 vigslar.

Kommunen erbjuder paren att hålla ceremonin i Arkenbiblioteket eller på museet. Men det är mer ofta än sällan den äger rum någon annanstans. Vigselförrättaren bestämmer själv om den vill ställa upp på de giftaslystnas önskemål, och kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström har minst sagt varit flexibel.

– Det är en väldig variation och i helgen var jag på Skulebergets topp och vigde ett par. Tidigare har jag bland annat varit på lotsstugan på Ulvön och på klipporna i Skeppsmaln.

Hon tycker att det är ett hedersuppdrag och förbereder sig alltid noggrant.

– Jag vill alltid träffa de som ska gifta sig innan för att se hur de vill ha det. Det är viktigt att det blir ett så bra och fint ögonblick som möjligt, säger Elvy Söderström.

De borgerliga vigslarna skiljer sig många gånger väldigt lite från de klassiska kyrkbröllopen. Det är klänning, mörk kostym, musik och hela baletten. Men givetvis finns det undantag.

– Ibland dyker de upp folk i jeans och t-shirt, då vill man själv inte ha kavaj och slips på sig, säger Åke Andersson.

Statistik från SCB visar att augusti är den populäraste månaden för giftermål. I Örnsköldsvik har det från juni och fram till idag varit 49 vigslar – och fler lär det bli.

– Precis som hela juli har jag två vigslar i helgen, säger Åke Andersson.

Annons
Annons
Annons