Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygresorna hot mot landstingets miljömål

/
  • Samtidigt som landstinget har målsättningen att halvera koldioxidutsläppen har flygresorna för de anställda de senaste åren ökat enormt.

Landstinget ökade flygresorna med 51 procent - samtidigt är målsättningen att halvera utsläppen.

Annons

Enligt landstingets miljömål ska koldioxidutsläppen från tjänsteresorna halveras mellan 2009 och 2014.
Trots detta flyger tjänstemännen som aldrig förr. På bara två år har inrikesflyget ökat med över 50 procent, vilket innebör 154 000 000 kilo koldioxid extra.
– Sitter vi bara lugnt i båten kommer det här inte att gå, säger landstingets miljöchef Olle Bertilsson.
Enligt landstingets egen energi- och miljöredovisning för 2011 släppte tjänsteresorna med inrikesflyg ut 300 ton koldioxid 2009. Förra året släppte tjänsteresorna med inrikesflyget ut 454 ton koldioxid.
"Den stora ökningen av flygresor bidrar till en kraftig ökning av mängden koldioxid jämfört med föregående år" står det i miljö- och energiredovisningen.
Till saken hör att trenden med ökande flygresor uppmärksammades redan förra året, men flyget har ändå bara skenat i höjden.
På många andra områden hos landstinget sker en mycket positiv utveckling ur klimatsynpunkt.
Antalet distansmöten med telefon- eller videokonferenser ökar stadigt. Antalet telefonmöten har ökat med hela 74 procent. Antalet videokonferenser har också tredubblats sedan 2009, till 3 845 videokonferenser. Det har inneburit mindre resande och lägre koldioxidutsläpp.
Dessutom har antalet körda bil i tjänsten minskat med 30 procent sedan 2009, även om det finns kritik mot att etanolbilar ofta tankas med bensin. På flera andra områden har landstingets klimatarbete också blivit bättre med minskad energianvändning och lägre utsläpp.
Hela minskningen av utsläpp från bilarna har dock ätits upp av tjänstemännens flitiga flygande. Nu är det mycket tveksamt om man kan nå målet att halvera koldioxidutsläppen med 830 ton.
Totalt har utsläppen från transporterna bara minskat med 80 ton på två år och måste alltså sänkas med 750 ton under de närmaste två åren om målet ska nås. Det behövs en radikal åtgärd om utsläppen ska gå ner på allvar.
Ole Bertilsson berättar också att just tjänsteresorna under året varit en mycket uppmärksammad fråga man jobbat hårt med.
Frågan aktualiserades inte minst sedan Allehanda Media i vintras uppmärksammade att landstingsdirektören själv, Lars L Johansson, under fjolåret åkt flyg och taxi för närmare 300 000 kronor. Ett 90-tal flygresor hann han med, i princip två i veckan. Och dessutom beställde han 200 taxiresor. Landstingsdirektören själv har alltså bidragit till en hel del av utsläppsökningarna.
Men vad som beskrivs som radikala åtgärder är nu på gång.
– Vi har arbetat fram ett helt paket med olika åtgärder för tjänsteresorna. Eftersom det måste till ett senare politiskt beslut kan jag däremot ännu inte gå in i detalj på vad det innehåller. Men jag tror mycket på det här och det är ett paket som andra borde kunna ta efter, kommunerna till exempel, säger Olle Bertilsson.

Annons
Annons
Annons