Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest fartsyndare i Örnsköldsvik

/
  • Åtta av tio lastbilar kör för fort i Örnsköldsvik.

Varannan lastbil kör för fort. Och de flesta fartsyndarna i landet finns i Örnsköldsvik där hela 84 procent av lastbilarna och bussarna kör för fort.

Annons

– Det är allvarligt att så många av de tunga fordonen kör för fort på våra vägar. Konsekvenserna vid en trafikolycka är alltid värre när en lastbil eller buss är inblandad. Det är dags att bussbolag och åkeriägare ser över sina rutiner och utbildar sina chaufförer, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen.

Han menar att resultatet av fartkontrollen visar på ett stort problem för branschen.

– Vi hade farhågor på ett negativt utfall innan vi gjorde undersökningen, men inte att det skulle bli så här illa. Jag är förvånad, säger Jon Stenbeck.

Totalt gjordes 3 181 observationer på utsatta vägsträckor i 19 kommuner i landet. Resultatet är nedslående. Hela 1 528 fordon körde för fort.

I Örnsköldsvik gjordes kontrollerna på 90-sträckor i Idbyn och Salusand. Av 210 observationer var det 177 lastbilar eller bussar som inte höll sig till hastighetsgränsen. 84 procent av lastbilarna och bussarna körde för fort. Det placerar kommunen i topp i fortkörarligan i Sverige före Sala med 83 procent och Västerås med 77 procent.

Motormännens Lokalklubbar är en del av Motormännens Riksförbund och engagerar sig i trafiksäkerhetsfrågor, för att driva opinion för säkrare vägar och förare på lokal och regional nivå.

– Vi kommer fortsätta att hastighetsgranska den tunga trafiken och redovisa det längre fram, eftersom vi är missnöjda med detta resultat, understryker Jon Stenbeck.

Annons
Annons
Annons