Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga behöver jobb – praktikplatser efterlyses

/
  • Monica Sjöblom på arbetsförmedlingen efterlyser fler praktikplatser till kommunens unga.

25 procent av kommunens unga mellan 18 och 24 år saknar jobb. Med gemensamma krafter ska arbetsförmedlingen och näringslivet vända på detta.
– Det behövs fler praktikplatser. Vi vädjar till företagen att ställa upp, säger Monica Sjöblom.

Annons

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att vara hög i kommunen, även om den har minskat något i jämförelse med samma tidpunkt i fjol. Likväl var 749 ungdomar mellan 18 och 24 år utan jobb vid förra månadsskiftet – en siffra som motsvarar 25 procent av alla i samma ålder.

Som ett led i att dämpa arbetslösheten för en redan utsatt målgrupp, startades i fjol ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och näringslivet – Unga jobb. Utfallet har blivit bra, men inte tillräckligt – och därför går nu alla inblandade parter på offensiven.

– Vi vill uppmana fler företag att vara med. Hittills handlar det om 35 företag, som har ställt upp med praktikplatser i tre månader. Det finns också flera exempel på att det har lett vidare till tillsvidarejobb, säger Monica Sjöblom på arbetsförmedlingen.

Ett led i nysatsningen gjordes i veckan, när bland annat företagarna bjöd på frukostmöte och där dess ordförande, Jan-Erik Lindström, plus många fler företagare, delade med sig av sina erfarenheter.

– Det handlar om att unga måste få komma in på arbetsmarknaden och det handlar om socialt ansvar, som även kan utveckla företag långsiktigt, säger Jan-Erik Lindström.

Av de företag som har ställt upp med praktikplatser finns det flera goda exempel på att det har lett vidare till anställning – ungefär som vid Domsjö Fabriker.

– Det kan vara strategiskt och klokt att vara med och hjälpa till. Vi står inför en stor generationsväxling, säger Billy Nordin, HR-chef vid Domsjö Fabriker och avslöjar att han först var lite rädd att det skulle vara svårt att skicka hem någon praktikant efter tre månader.

– Även om man inte alltid kan erbjuda ett jobb efter praktiken, blir det ju ändå något ungdomarna kan använda i ett CV. Engagemang är också viktigt för mig – och att veta att jag kan göra skillnad, säger han och tillägger att det egentligen är svårt att förstå att så många unga i Örnsköldsvik saknar jobb.

Monica Sjölund berättar att det inte kostar arbetsgivarna något mer än engagemang. Hon säger också att de unga som erbjuds en praktikplats får den normala ersättning man har annars.

– Det handlar inte om att jobba gratis, i stället handlar det om att man får gratis utbildning – och att det i slutänden blir en rad i ett CV – som man sedan kan ha stor nytta av, säger hon.

– Det finns 1 500 arbetsplatser i kommunen och 1 000 enskilda firmor. Det borde finnas plats för fler praktikanter, säger Jan-Erik Lindström.

Annons
Annons
Annons