Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler inbrott än förra året

/
  • Mellan den 1 och 19 augusti anmäldes 14 inbrott i fritidsfastigheter i Örnsköldsviks kommun – att jämföra med fyra under samma tid förra året. Inbrotten har skett i inlandet och ofta har verktyg och fiskeutrustning stulits från förrådsbyggnader.

Hösten är i antågande – och den senaste tiden har det polisanmälts flera inbrott i fritidshus runtom i Örnsköldsvik.

Det är främst fastigheter i inlandet som drabbats.

Annons

Mellan den 1 och 19 augusti har polisen i Örnsköldsvik tagit emot 14 anmälningar om inbrott i fritidshus.

Det har framförallt gällt fastigheter i Mellansel, Skorped, Björna, Arnäsvall och Sidensjö. Ärendena ser liknande ut: uppbrutna dörrar och – i många fall – stölder från förrådsbyggnader.

För polisen är dessa ärenden prioriterade.

– Vi försöker åka ut och göra tekniska undersökningar och dokumentera vad som försvunnit i vårt godssystem, då är det möjligt att kontakta anmälaren om vi träffar på stöldgodset. Vi vädjar också till allmänheten att vara uppmärksamma på bilar som är ute på platser och tidpunkter när det vanligtvis inte är trafik, säger Leif Sundin, förundersökningsledare vid Örnsköldsvikspolisen.

– Vi har känslan att det varit mycket inbrott i år – och att vi har haft svårt att klara upp de som skett i inlandet, säger han.

Och känslan att inbrotten varit många bekräftas av statistiken. Under samma period i augusti förra året anmäldes endast fyra inbrott i fritidshus, tre vid kusten och ett i inlandet.

– Vi skickar iväg en del spår, men under augusti har vi inte tagit några dna-spår. De som gjort inbrott kan även ha lämnat märken när de brutit upp dörrar. Det dokumenterar vi – det är något vi sedan eventuellt kan koppla ihop med inbrott på andra platser.

I mitten av juli – och inte augusti som det stod i måndagens ÖA – var det ett inbrott i en fritidsfastighet i Skorped. Där stals en packmoped som stod parkerad i en byggnad på gården.

– Det var fruktansvärt olustigt. Även om det handlar om döda ting som försvinner, så vet man inte hur mycket de snokat runt eller tittat in genom fönstren. Det var inte roligt, säger ägarinnan.

Vid de senaste veckornas inbrott, är det främst verktyg och fiskeutrustning som anmälts stulna. Alkohol är också begärligt, men även skoterhjälmar och överkast hör till sådant som försvunnit.

– Det har inte varit så stora värden som stulits, det är mest skadan som uppstår – ofta är det dörrar som brutits upp och om de inte lyckats kan de ha krossat ett fönster. Vid ett fritidshus som ligger avskilt kan man jobba en stund för att ta sig in, säger Leif Sundin.

– Det är svårt att stänga ute tjuvarna, men ett råd är att ha ett bra lås på dörren, säger han.

Annons
Annons
Annons