Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick tinnitus efter hotellföreställning

Örnsköldsvik. Allan Edlund i Örnsköldsvik fick tinnitus efter en konsert i Lycksele för två år sedan.
Nu sitter han med en hel pärm av skrivelser framför sig. Det har krävt mycket, både vad det gäller tid och uthållighet, för att försöka få ersättning för de skador han åsamkats.
Hittills har han inte fått någonting.

Annons

En resa till Lycksele sista helgen i februari för två år sedan skulle bli en trivsam sådan för Allan Edlund och hans hustru Ingrid. På programmet stod att Galenskaparna skulle ge sin föreställning. Bussresan till Lycksele var bra, rummet som hotellet anvisade var bra. Maten var också bra. Men så var det dags för föreställningen.
Allan Edlund berättar:
Vi kom i mycket god tid in i lokalen där föreställningen skulle ges. Det var redan fullsatt och jag fick min plats på första bänk till vänster. Framför mig fanns en två meter hög turbohögtalare.
När föreställningen började insåg jag och många andra att vi var tvungna att stoppa fingrarna i öronen. Ljudet var för högt. Det var med nöd och näppe jag stod ut under de här timmarna då ljudet med jämna mellanrum slog över den nivå som kan vara tillåten.
Ett ljud som inte tystnadeETT LJUD SOM INTE TYSTNADE
När Allan Edlund gick och lade sig i sin hotellsäng den kvällen kom ett förut obekant ljud som inte tystnade.
Ett ringande som inte upphörde. Som ett rassel mot en plåtkant.
Det höga ringande ljudet har Allan Edlund ständigt sedan dess. Med tilltagande besvär nattetid då han skall sova.
Rena tortyren, säger han.
Det har förstört hans nattsömn. Det stör honom dagligen när andra ljud runt omkring dämpas. Allan Edlund vet i dag att besvären han fick den där helgen i Lycksele heter tinnitus.
Kamp med myndigheterna
Sedan dess har Allan Edlund haft en ständig kamp med myndigheterna. Han har kontaktat hotellet i Lycksele, försäkringsbolaget som Allan Edlund har här hemma, hotellets försäkringsbolag. Han har fått ett intyg av en läkare på Örnsköldsviks sjukhus som konstaterat att Allan Edlund drabbats av en besvärlig form av tinnitus. Han har fått rättsskydd och har en egen advokat som tar sig an Allan Edlunds ärende. Han har skrivit till miljökontoren både i Lycksele och Örnsköldsvik, till miljödepartementet och arbetarskyddsstyrelsen. Snart sagt alla instanser som han tror kan vara hans ärende till hjälp. Han har alla papper som bevisar korrespondensen i en pärm. Det vittnar om att mycket tid och kraft har gått åt för att få någon rätsida på problemet. Men hittills har ingenting positivt hänt.

VILL VARNA ANDRA
Därför vill Allan Edlund varna alla som gladeligt och obetänksamt anmäler sig till en lustresa av samma slag.
Ta reda på hur höga decibel som godkänns för lokalen. Gränsen skall gå vid 90 decibel men jag tror att det är få arrangörer och hotellägare som tänker på det.
Nu tänker Allan Edlund gå vidare. Han kan inte tänka sig att det inte skall finnas något slags rättviseaspekt i det här fallet.
Jag har fått ett livslångt lidande utan egen förskyllan. Jag tycker att någon sorts kompensation skall jag ha för att jag utsattes för de här besvären som plågar mig, natt som dag.

ALICE NÄSLUND

Annons
Annons
Annons