Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-polis: Länskrim kan skrotas

/

Förra veckan kritiserade Örnsköldsvikspolisen länskriminalen i Sundsvall. Nu höjs fler kritiska röster.

Annons

Den nuvarande ordningen antogs i mitten på 1990-talet. Enligt polisens egna uppgifter finns en katalog som beskriver vilka uppgifter som ska skötas av länskriminalen, och vilka som ska stanna på de olika närpolisområdena.

– Så var det också under min tid som chef, berättar Christer Sundelin, som förundersökningsledare mellan 2002 och 2009. Men det hände ganska ofta att jag och Börje Öhman, som var chef på länskrim då, snackade ihop oss och kom överens om att vi i Ö-vik kunde sköta utredningarna.

– Man kan säga att vi gjorde en del avsteg från den där katalogen, och det fungerade alldeles utmärkt.

Varför har polisen den här ordningen?

– Det vete fåglarna varför man genomfört det. Jag kan inte svara på vem som är pappa till det. Närpolisen i Ö-vik har så bra utredare att de klarar det mesta.

Christer Sundelin, som gick i pension för ett par år sedan, säger att varje närpolisområde i länet bör ta hand om sina brott. Avsteg från det kan gälla när det handlar om brott där barn är inblandade, när det krävs tekniker och vid ekonomiska brott.

– På länskriminalen säger de att de ofta har så mycket att göra. Då är det väl inte konstigt att de inte hinner ut på varje närpolisområde för att bedriva utredningar.

Christer Sundelin är inte ensam före detta chef i Örnsköldsvik som har åsikter om hur samarbetet fungerar mellan närpolisen och länskriminalen. Han får medhåll av mångårige parhästen Lennart Selling, som lämnade sin tjänst som polischef i Örnsköldsvik våren 2011.

– I sak håller jag med Christer Sundelin, vi har bra utredare i Örnsköldsvik. Men jag tycker också att samarbetet fungerade bra på min tid. För övrigt tycker jag att den här debatten ska föras i rätt forum, inte i tidningen.

Sundelin menar i sin kritik att polisen riskerar tappa fart med utredningar som tas hand av länskrim, och sedan blir liggande i Sundsvall på grund av tidsbrist.

– Jag kan inte säga om det finns ouppklarade brott på grund av den här ordningen, säger Christer Sundelin, men helt klart att är det viktigt att man alltid kommer igång med utredning så fort som möjligt efter att brotten begåtts.

– I Örnsköldsvik har vi många utredare med lång erfarenhet, det jobbet görs inte bättre av dem i Sundsvall.

Det senaste exemplet i Örnsköldsvik, där länskriminalen bistår med utredningsexpertis, är en våldtäkt som anmälts i Örnparken den 24 mars. Där har polisen gjort stora insatser, och ännu finns ingen misstänkt för brottet.

Kjerstin Svedberg, polischef i Örnsköldsvik, är fåordig om Örnsköldsvikspolisernas kritik mot samarbetet med länskriminalen.

– Vi har en organisation, och den följer vi. Vi rätar in oss i det som gäller.

Hur tycker du att samarbetet fungerar?

– Jag har inga kommentarer om hur det funkar.

Vad säger du om Leif Sundins kritik?

– Han har rätt att framföra den, det får stå för honom.

Länskriminalens chef Mats Anrep är förvånad över den kritik som Leif Sundin i Örnsköldsvik framfört.

– Ja, det måste jag säga att jag är. Han har då aldrig sagt nånting om det här till mig. Märkligt att han säger det till dig.

Kommer du att vidta någon åtgärd utifrån det?

– Jag kommer att diskutera det i forum där det är intressant. Inte i media.

Hur tycker du att samarbetet med närpolisområdena fungerar?

– När det gäller den där anmälda våldtäkten så kan jag säga att det är en av de våldtäkter vi arbetat mest med i år. Vi har agerat snabbt och haft hög kvalitet. Systemet fungerar bra. Vi måste ha en kriminalpolis, men den kan inte ta allt.

Vad säger du om att Leif Sundin får stöd av Christer Sundelin?

– Jag känner till Sundelins åsikter. Det är tråkigt att man tycker så. I Övik finns den mentalitet som alltid funnits. De accepterar inte att nånting sköts från Sundsvall. Hela myndigheten ska fungera. Det ska vara kunskapsbaserat och professionellt.

Annons
Annons
Annons