Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv som bagare i Bredbyn

BREDBYN. Året är strax slut och med det också Dannbergs bageri som funnits i Bredbyn i 85 år.
Enar Dannberg, 80 år, stängde sin dörr till bageriet i går.

Annons

Från fem till fem varje vardag har jag funnits i bageriet. Nu är det dags att stänga den här dörren, säger Enar Dannberg som med sin hustru Klara, 81 år, har klarat inte bara Anundsjöbornas utan också Örnsköldsviksbornas behov av småbröd, tårtor och matbröd.
Enar Dannberg har funnits till för bageriet i så gott som hela sitt liv. Det var hans föräldrar, Stina och Kalle Dannberg, som startade bageri och caférörelse på Anundsjö station.
Det var på den tiden då det var liv och rörelse och tågen kom och gick från Anundsjö station.
Då fanns det stationshus med väntrum, tingshus, bageri och en befolkning som var bosatt här. Från Anundsjö station var det en lång utförsbacke ned till Bredbyn.

TROGEN KUNDKRETS
Från 1922 har bageriet funnits i Bredbyn. Enar Dannberg har varit först sina föräldrar till hjälp och sedan övertagit rörelsen i sin helhet.
Från början fanns det också en anställd i bageriet. Trots att Bredbyn sedan länge haft två bagerier i samhället har det inte fattats arbetsuppgifter.
De har kommit från Örnsköldsvik för att köpa vårt bröd. Vi har haft en stor och trogen kundkrets, säger Enar Dannberg.
Klara, hustrun, pendlade i 30 år mellan Bredbyn och Örnsköldsvik. Hon har haft ett yrke som mottagningssköterska.
Klara och Enar Dannberg har en son. Lars heter han och är verkställande direktör för Domsjöfabriken.
Tydligen har Lars ärvt sin fars och mors överflöd och tillskott av energi.
Klara och Enar Dannberg är glada över det faktum att Lars och hans familj är hemma igen efter 14 år i USA. Inte minst för de två barnbarnen är Klara och Enar glad över att ha sina närmaste anhöriga på hemorten.

BEHÅLLER MASKINERNA
Vi hann resa över och hälsa på tio omgångar, säger Klara Dannberg som nu en mängd år också hunnit med att assistera sin man i bageriet.
Några, som redan nåtts av ryktet om att det skall stängas här, hunnit ringa och fråga efter Dannbergs maskiner i bageriet.
Men Enar Dannberg har varken lovat skänka bort eller sälja någon av de maskiner han har i bageriet.
Det är nästan så att vi tror att han inte riktigt menar det när han nu säger att det är slut. Det är kanske bara nästan, nästan stängt?
Ja, om de insisterar så visst kan jag leverera lite hembakat bröd också i fortsättningen. Jag menar om de av våra trognaste kunder nu är alldeles utan.....
Klara och Enar har en ungdomlig glöd och energi som är rent avundsvärd.
Men det som gäller åtminstone framöver år 2002 är att Dannbergs har stängt. Efter 85 år tackar Dannbergs bageri för sig.


ALICE NÄSLUND

Annons
Annons
Annons