Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet kring Parken-försäljning

/
  • Nu är det inte enbart Alliansen som vill sälja. Även Socialdemokraterna har nu bestämt sig för att försöka avyttra Folkets Park och ett område med mark som omfattar 28 000 kvadratmeter.

Alliansen har under flera år krävt att Örnsköldsviks kommun ska sälja Folkets Park.

Nu ansluter sig även Socialdemokraterna till säljplanerna och säger ja till att avyttra anläggningen.

– Det var en diskussion vi tog i partiet redan under försommaren, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Annons

Sedan ÖA började granska Folkets Park har turerna varit många, med bristande redovisning och mörkade konsultrapporter. Besked kom om att styrelsen för föreningen Folkets Hus har ställt sina platser till förfogande.

Därefter gjorde kommunalråd Elvy Söderström (S) ett inspel i SR Västernorrland. Beskedet var att Örnsköldsviks kommun ska sälja Parken och ett område med mark som omfattar 28 000 kvadratmeter.

Parken har varit ett återkommande spar- och avyttringsförslag, i syfte att minska kommunala lokalytor, från tjänstemannaleden. Detta i princip sedan anläggningen köptes 2008. Men först nu sätter S-partiet ned foten i frågan.

– Det var en bra tidpunkt att presentera försäljningsplanerna, för att markera vad vi vill och förklara vår avsikt. Tanken på att sälja Parken är förankrad hos oss Socialdemokrater. Det var en diskussion vi tog redan under försommaren, säger Söderström.

Enligt kommunalrådet krävs det en driftig och kreativ entreprenör, som kan ta sig an en sådan utmaning. Rykten har redan börjat florera, en sådan kraft skulle kunna vara fastighetsmannen och näringslivsprofilen Nicklas Nyberg som bygger Tinget 1. På en direkt fråga svarar han så här:

– Jo, intresserad blir jag ju. Det är ett intressant område och ett fantastiskt läge, man ser ju dessutom rakt ned mot Tinget 1 därifrån. Området har helt klart utvecklingspotential. Jag tycker politikerna gör helt rätt som nu har bestämt sig för att sälja, säger Nyberg.

Men än är det långt kvar till skarpt läge. Riktlinjer kring en kommande försäljning ska utarbetas och affären ska ske genom ett anbudsförfarande.

– Det är inte enbart priset som kommer att vara avgörande. Vi vill se en spännande utveckling i området och då spelar köparens kreativa idéer en minst lika viktigt roll. Jag är öppen för alla slags förslag och idéer.

Som läget ser ut i dag är det tidigast 13 juli 2013 som gäller, innan en ny ägare kan kliva in och ta över. Fram till dess sträcker sig föreningens Folkets Hus nuvarande hyreskontrakt, med nio månaders uppsägningstid. Om kommunen nu säger upp avtalet.

Örnsköldsviks kommun köpte Folkets Park för 20 miljoner kronor 2008 för att förhindra konkurs. Detta under kraftiga protester från Alliansen, som vid ett flertal tillfällen över åren har markerat att Parken bör säljas. Nu senast för några veckor sedan då Alliansen ville sälja Parken för att ha möjlighet att satsa på Fjällräven Center istället.

När nu S-majoriteten också deklarerar att man vill sälja, finns en bred politiskt enighet om att Parken ska sluta vara en kommunal angelägenhet.

Vad tycker du? Lämna en kommentar!

Annons
Annons
Annons