Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En del av Kempis lever vidare

/
  • Anrika Kempehallen rivs för fullt.
  • I över en månad har det arbetats med att suga upp tilläggsisolering från Kempehallen. Trots det ligger det kvar drivor i rivningsarbetet, som inte längre går enligt den plan som det skissades på inför rivningen.
  • Den ena långsidan av sittplatsläktaren ser ut så här.
  • Elitseriens sämsta ståplatsläktare för bortafansen fanns i Örnsköldsvik förr om åren, sades det. Längst upp till vänster var platsen för bortalagets supportrar.
  • Den isolering som sugs upp i rivningsobjektet Kempehallen hamnar här – i den nya brandstationen. Återanvändningen innebär en besparing, och att stationen kommer att bli mycket välisolerad.
  • Isoleringen till Kempehallen används i den nya brandstationen som byggs i Örnsköldsvik.

►BILDSPECIAL Kempehallen rivs för fullt. Men delar av den kommer att leva vidare. I den nya brandstationen.

Annons

– Vi kanske måste sätta upp ett Modomärke på brandstationen, säger Per Lindahl, kontorschef på TM Konsult som är inblandat i både rivningen och nybygget.

Storprojekten pågår parallellt – i varsin del av kommunen.

I Hörnett kämpar maskinerna med att montera ner palatset Kempehallen, som invigdes redan 1964. Och hade hallen bara kunnat prata så hade vi minsann fått höra både ett och annat.

Vid norra infarten till Örnsköldsvik står snart en ny, toppmodern brandstation färdig. Med grästak.

I stort sett allt som rivs av Kempehallen går till återvinning. Men det finns också det som går till återanvändning – till brandstationen.

På 1990-talet tilläggsisolerades Kempehallen, och då användes en typ av isolering som nu går alldeles utmärkt att flytta på några kilometer.

– Det är en lösullsisolering, förklarar Per Lindahl. Den går bra att använda eftersom det var bestämt att vi ska använda ekoisolering till brandstationen.

I flera veckor har företaget Sita arbetat med att suga upp isoleringen i Kempehallen, och sedan fraktat den i täckta containrar till brandstationen, där isoleringen fått ta plats.

– Om det inte är något fel på isoleringen så går det alldeles utmärkt att återanvända den, säger Per Lindahl. Jag ser inga hinder att en dag använda den på ytterligare något ställe. Det rör sig om väldigt lång hållbarhet.

Det låter som en bra besparing, det här.

– Ja, det måste jag säga att det är. Vi gör en vinst på brandstationen, och vi slipper en ganska stor deponikostnad.

Per Lindahl fortsätter:

– Enda merkostnaden är när isoleringen ska blåsas in, men den tar vi igen med råge. Den tilläggsisolering vi tar reda på från Kempis räcker till mer än det vi först planerade för brandstationen. Vi hade skissat på 500 millimeter – nu kommer vi upp i minst 600, kanske 700.

På grund av det tidskrävande arbetet med isoleringen har tidplanen för rivningen spruckit.

– I veckan ska vi göra en ny plan, meddelar platschefen Patric Gunnarsson på Rivtjänst i Örebro AB. Nu kan vi sätta fart och riva det som återstår.

Det har funnits planer på en utomhusmatch mellan Modo och Luleå i vinter. De planerna lever inte längre. Tidplanen är ett problem, ett annat att Kempehallens sarg har monterats i Modohallen.

Annons
Annons
Annons