Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvy: "Det kan aldrig vara fel att producera hållbar energi"

/
  • Elvy Söderström kopplar av – omgärdad av sommargrönska och med utsikt över Peter Forsbergs hotellbygge. Hon säger också att det finns ljusglimtar i kommunen – även om det har varit en tuff tid.

Elvy Söderström har haft en jobbig period, men säger att hon inte har några planer på att hoppa av politiken eller att hon har några anbud på riksplanet.

– Det är två år kvar till nästa val. Det är inte jag utan valberedningen, som avgör hur det blir, säger hon.

Annons

Vi möter Elvy Söderström över en fika och tanken är att hon, kommunens starka profil, ska berätta om sin tuffa tid, som präglats av hårda tag i kommunfullmäktige, påhopp från höger och vänster – och inte minst den ekonomiska turbulensen som Övik Energi har skapat.

Den Elvy vi möter ser inte alls så knäckt och ansträngd ut, som kanske många skulle förvänta sig. Hon berättar dock att hon naturligtvis har påverkats av allt – och att hon ensam kanske har fått utstå lite väl mycket kritik.

Hon medger att det har varit en stormig och minst sagt jobbig tid, kantad av påhopp. Hon säger också att hon inte är oberörd av kritiken, trots att hon långt ifrån har varit ensam om att klubba igenom många beslut.

– Men alla möten med människor och allt positivt, som har hänt, överväger.

När det gäller Övik Energi så säger hon att ingen har facit i hand.

– Det är som att lägga pussel, säger hon och fortsätter med att nämna att hon är övertygad om att det kommer att bli bra för kommuninvånarna på sikt.

– Och det kan aldrig någonsin vara fel att producera hållbar energi och fjärrvärme. Men först måste bara alla pusselbitarna falla på plats – och olja kan ju knappast vara ett framtidsalternativ. Och om kraftvärmeverket inte hade byggts hade kanske inte Domsjö fabriker funnits kvar.

Om en del annan kritik, inte minst på senare tid, säger hon att det är så dumt att hon inte vill kommentera det och hon nämner heller inga namn – även om det är tydligt vad hon åsyftar.

Hon säger också att hon trots allt kan le ibland när det blåser som mest.

– Jösses vilken kapacitet en del människor måste tro att jag har. Det är nästan fånigt, säger hon och ler med hela ansiktet, samtidigt som hon också påpekar att drivkraften är att vara så nyttig som möjligt för Örnsköldsviks kommunmedborgare.

– Men under två mandatperioder har det mest handlat om en enda fråga – och på något vis är det jag som ska bära ansvaret. Men katastrofbilden har inte besannats och jag tycker inte att kritikerna har lyckats. Omöjligt finns inte – det kan bara ta lite längre tid.

Med andra ord sitter Elvy Söderström rätt lugn i båten när det gäller Övik Energi och kommunens ekonomi.

– När man bedömer ekonomin måste man se till helheten och visst har vår skuld ökat eftersom vi har byggt ett kraftvärmeverk, men under hösten kommer vi att fatta ett antal beslut, som kommer att stärka Örnsköldsvik och kommunens ekonomi.

Hon säger också att Socialdemokraterna har ett bra lag och hon understryker engagemanget hos alla runt om i kommunen, som arbetar för Örnsköldsvik.

På frågan om hon har lekt tanken att hoppa av kommunpolitiken och i stället hjälpa Stefan Löfven på riksplanet, svarar hon utan betänketid "nej".

– Kommunpolitik är roligare, mer nära och påtaglig.

– Och jag har faktiskt inte ens tänkt tanken, säger hon.

– Jag har ju suttit i riksdagen och det var bra att sedan komma hem. Jag lärde känna många och fick närhet till beslutsfattarna. Men det var förstås samtidigt otroligt stimulerande.

Om framtiden säger hon att effekten av ett nytt skatteutjämningsförslag kan innebära närmare 70 miljoner kronor extra för kommunen – samtidigt som hon säger att hon sörjer att det inte har hänt mer i regionfrågan.

I ett bredare perspektiv säger Elvy Söderström att jobben, fram för allt för unga, är viktigast för henne, liksom god omsorg om både gamla och unga. Hon hyllar också än en gång företagandet i kommunen, liksom att hon anser att man måste satsa mer på infrastruktur och utbildning.

– Det är viktigt att satsa mer på Komvux och gymnasieskolan. Därför är jag kritisk till att regeringen så kraftigt minskat statsbidragen till dessa två viktiga områden.

– Det är där vi har framtiden, säger kommunalrådet, samtidigt som hon också blickar mot hotellbygget i hamnen.

– Vilken annan stad i Örnsköldsviks storlek har två nya hotell? säger hon och tänker på Ulvön och Peter Forsbergs framväxande projekt.

Annons
Annons
Annons