Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diesel dyrare än bensin

Dieseln kostar nu över 50 öre mer än bensin. Bensinpriset har stadigt gått ner de senaste veckorna men höjdes på måndagen.

Annons

Bensinpriset har fallit med över en krona på bara ett par veckor. Ledande bensinbolag höjde dock på måndagen riktpriset med 10 öre litern. Efter höjningen kostar en liter 95-oktanig bensin 14:43 kronor. Även priset på diesel höjs med 10 öre litern till 14:99 kronor.
Priset på etanolbränslet E 85 är oförändrat på 10:29 kronor.

En av anledningarna till att priserna gått nedåt är att den politiska oron i framförallt i Iran har avtagit. Den har drivit upp priserna under flera månader.
Dessutom är semesterperioden, den tid då man normalt använder mest bensin, över i både Europa och USA.
Bensin görs av råolja vars pris har sjunkit den senaste tiden. Men ytterst styrs priserna av tillgång och efterfrågan. När efterfrågan minskar följer priserna efter.
– Det har också varit en turbulent tid för raffinaderierna med bränder och underhållsstopp. Nu har det börjat lätta och det finns en ökad tillgång som också är en förklaring till att priset sänks, säger Ulf Svahn vd i SPBI som är branschorganisation för drivmedel.
Samtidigt har priset för diesel ökat. Historiskt har det varit det omvända förhållandet. I dag säljs det 65 procent nya dieselbilar i Sverige och det är en utveckling som också finns ute i Europa och även i USA.

Annons
Annons
Annons