Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsminnet kan hävas

/
  • Arnässkolan har varit tom på elever i flera år. Trots att den inte används till någonting har Örnsköldsviks kommun planer på att satsa 4,6 miljoner kronor på den. Om man nu inte försöker att häva byggnadsminnesförklaringen.
  • Kommunalrådet Glenn Nordlund tycker att kommunen bör undersöka möjligheten att häva byggnadsminnesförklaringen på Arnässkolan.

Örnsköldsviks kommun säger sig vara tvingad att satsa 4,6 miljoner kronor på Arnässkolan – som står tom.

Men det stämmer inte.

En skrivelse till Länsstyrelsen är allt som behövs för att byggnadsminnesförklaringen av skolan kan hävas.

Annons

– Vad är det du säger? frågar kommunalrådet Glenn Nordlund när han får nyheten serverad av Örnsköldsviks Allehanda. Det jag hör nu är helt nytt för mig.

– Jag har hela tiden haft inställningen att det inte går att göra annat än den här upprustningen, och det skulle jag tro att jag inte är ensam om.

Bakgrunden är den att en man som utgett sig för att heta Leif Bolling ligger bakom byggnadsminnesförklaringen som skedde den 13 december 1996.

– Den här typen av frågor kan väckas av vilken privatperson som helst, berättar Leila Nyman på Länsstyrelsen i Härnösand.

Byggnadsminnesförklaringen av Arnässkolan orsakade inga rubriker i mitten på 90-talet, med nu har saker och ting försatts i annat läge.

Sedan några år tillbaka finns ingen verksamhet i skolbyggnaden – och Länsstyrelsen har länge legat på Örnsköldsviks kommun om en upprustning enligt det reglemente som gäller just byggnadsminnesförklaringar.

I onsdags, efter ett kommunstyrelsemöte, sa ordföranden Elvy Söderström att kommunen måste genomföra en renovering som beräknas kosta 4,6 miljoner kronor. Hon syftade på att Länsstyrelsen tålamod är över när det gäller Arnässkolan.

En mångmiljonsatsning på den tomma skolan är givetvis kontroversiell med tanke på att Örnsköldsviks kommun brottas med enorma besparingskrav som hårt kommer att drabba samtliga verksamheter.

I det paketet finns exempelvis förslag om att stänga skolor, eller delar av skolor, där det till skillnad mot den gamla Arnässkolan går elever.

Trots kommunens svaga ekonomi har det aldrig diskuterats att försöka häva byggnadsminnesförklaringen på Arnässkolan. Man har helt enkelt inte trott att det låter sig göras.

– Men det gör det, meddelar Jan Karlsson på Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Finns det bara starka skäl så går det att genomföra.

Hur länge skulle det ta för kommunen att få ett besked om hävning av Länsstyrelsen?

– Mer än tre månader ska det inte behöva ta.

Jan Karlssons besked är tunga nyheter för kommunalrådet Glenn Nordlund, som inte var med och fattade beslut om märkningen för mer än ett och ett halvt decennium sedan.

– Jag har fattat det som att man får stå för det beslut som fattades då, säger han. Jag trodde att den är skyddad enligt statuterna.

Han fortsätter:

– Det är inte varje dag man får sådana här nyheter. För mig blir det nu att direkt ställa frågor till de som renoverar, till kulturfolk och till museet.

– Vi har egentligen inte gjort några värderingar, utan bara utgått ifrån att det här skyddet varar för evigt. Nu vill jag verkligen att vi ska titta på det här.

En hävning torde innebära att det blir lättare för kommunen att hitta en köpare av den gamla skolan, eller hur?

– Visst är det så. Man kan ju satsa pengar på en renovering trots att den inte är byggnadsminnesförklarad. Det här är ett mycket intressant spår.

Läs också tidigare artikel:

"Skolrenovering blir en dyr affär"

Annons
Annons
Annons