Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilentusiaster möttes på arenan: "Det här är konst"

/
  • I helgen träffades bilentusiaster i Örnsköldsvik. Marita Glenge från Robertsfors vann förstapris tävlingen Krantz Challenge. Hon kör en Oldsmobile som restaurerats. Släpet bakom bilen har inretts med två sängar.
  • Marita Glenges bil började byggas om i Västerbotten, sedan har den färdigställts i Finland. Sedan en månad tillbaka är den tillbaka i Sverige och i hennes ägo.
  • David Strand från Umeå deltog i High Coast Meet - Sagavägen Cruising. Han gillar att åka på bilträffar.
  • Felix Strand, son till David Strand, tycker att det är roligt att åka gamla bilar – även om det går lite långsamt.

Vaxat och välpolerat. I helgen möttes bilfantaster i alla åldrar i Örnsköldsvik.

Marita Glenge fick ta emot pris för finaste bil.

Annons

Evenemanget High Coast Meet - Sagavägen Cruising startade i fredags med kortege i centrum.

Under lördagen kunde bilarna beskådas vid Fjällräven center. En av höjdpunkterna var tävlingen Krantz Challenge, där 32 bilar visades två och två. En hård jury, det vill säga publiken, valde vilka av bilarna som skulle gå vidare till nästa omgång. Snart var antalet nere på åtta, därefter fyra, två – och så, slutligen, stod Marita Glenge som segrare.

Hennes Oldsmobile började byggas om i Sikeå, Västerbotten, för två år sedan. Efter att den färdigställts och lackats i Finland, återvände den för en månad sedan till Sverige och Marita i Robertsfors. Hon delar bilintresset med sin man.

– När vi var i 18-årsåldern var vi intresserade av sportbilar, men sedan 1983 är det amerikanare som gäller. 1995 bestämde vi oss för att vara utan och att vi skulle ha husvagn istället. Det gick bra i fem år, men sedan hade vi en gammal bil igen, säger hon.

– Vi är passionerade bilälskare, det här är konst. Jag brukar säga att vissa har sin Picasso på väggen, jag har min på vägen.

I vagnen bakom vinnarbilen har ett litet sovutrymme inretts. Här finns lampor, flaskhållare och uttag för att ladda mobilen.

– Det är som en liten husvagn. Om bilen skulle haverera efter vägen är man inte bostadslös, säger Marita Glenge, som dock inte testat att sova i vagnen ännu.

Hon och tvåan Jan Lundell får nu tävla om Norrlands populäraste bil i Rättvik i slutet av juli.

Även David Strand från Umeå hade sökt sig till Örnsköldsvik med sin Cadillac årsmodell 1960. Han har ett stort bilintresse sedan 20 år tillbaka och gillar att åka på bilträffar.

– Man tittar på gamla bilar och träffar trevliga människor. Står man vid sin bil är det alltid någon som kommer förbi och pratar, säger han.

På arenaområdet fanns även bildelar och gamla objekt till försäljning. På lördagskvällen vankades bilkortege, då deltagarna körde från centrum till folkparken i Moliden för rockabillyfest.

Annons
Annons
Annons