Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöket i Ö-vik gav umebor positiv bild

/
  • Förre hockeybacken i Modo Hockey, Hasse Jonsson, berättade för de besökande Umeborna om allt det positiva som gjort att han själv valt att bosätta sig i Örnsköldsvik.

De kom, de såg – om många var nöjda med vad fick se.
När 30-talet Umebor i lördags besökte Örnsköldsvik var de nöjda minerna många.
– Jag skulle kunna tänka mig att flytta tillbaka hit, säger Johan Alenius som i dag bor i radhus i Röbäck, strax söder om Umeå.

Annons

Hur får man folk att flytta till nya ställen? Man visar dem helt enkelt hur fint ordnat allt är.

Med den grundtanken arrangerade Örnsköldsviks kommun, i samarbete med lokala mäklare, en heldag för intresserade Umebor.

Ett 30-tal hade anmält intresse och kunde i lördags bekanta sig med staden och omgivningarna.

Besökarna bjöds på filmvisning, båtresa ut i den närmaste skärgården med båten Poseidon, lunch i Fjällräven Center, bussutflykt till olika bostadsområden och information från mäklare i kommunen.

– Gensvaret har varit fantastiskt, konstaterade kommunens Vanja Östman som också gladde sig över allt det positiva som besökarna från Umeå hade att säga om Örnsköldsvik.

Paret Leona Klevfjorden och Göran Bergqvist bor i en bostadsrätt i området Mariehem i Umeå. Hemma har de en fyraårig son.

– Jag tycker att Örnsköldsvik är jättefint, och jag har alltid varit nyfiken på staden. Det här känns som ett arrangemang riktat till mig. Jag har tänkt flera gånger att jag skulle kunna bo här, säger Leona Klevfjorden.

– Det är en mysig stad, kuperad och med nära till Höga kusten och havet.

Maken Göran Bergqvist är inte lika övertygad, om än inte helt motvillig.

– Det är intressant att få lyssna på vanligt folk om hur det är att bo här. När en person som bor här och jobbpendlar till Umeå varje dag, då är det ett vittnesmål om att det faktiskt fungerar, säger han.

Och kanske blir de Ö-viksbor en dag. Åtminstone om Leona Klevfjorden får som hon vill.

– Jag kommer behöva byta jobb snart, jag har ett mammavikariat inom Svenska kyrkan i Nordmaling. Med en flytt till Örnsköldsvik skulle jag få bort pendlingstiden på två och en halv timme.

För Göran Bergqvist skulle då alternativen vara ett jobb i Örnsköldsvik – eller jobbpendling till Umeå och universitetsjobbet.

– Det är väl inget önskescenario, men man måste få det att fungera för alla och då får man kanske kompromissa, säger han diplomatiskt.

Leona Klevfjorden har redan övertygats i sina flyttfunderingar.

– För mig känns den här dagen som ett steg närmare en flytt hit. Jag gillar kaxigheten, att det händer saker och att staden utvecklas.

Annons
Annons
Annons